Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atkal izplata izspiedējvīrusu, kas šifrē datora saturu

Atkal sācis izplatīties izspiedējvīruss, kas šifrē datora saturu un kas tiek izplatīts ar inficētu e-pastu palīdzību. Palaižot inficēto failu, datora saturs tiek neatgriezeniski šifrēts un par datora atbloķēšanu tiek prasīta izpirkuma maksa, brīdina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.lv.

CERT.lv aicina krāpniekiem nemaksāt, lai nedemonstrētu sevi kā vieglas peļņas avotu un neveicinātu krāpnieciskas aktivitātes.

Vīruss tiek izplatīts ar inficētu e-pastu palīdzību, kas noformēti labā latviešu valodā un satur saiti uz izpildāmo (.exe) failu. Pagaidām tikai 3% antivīrusu spēj atpazīt faila kaitīgo saturu.

Bīstamā faila nosaukumu paraugi:

failanosaukums.exe
failanosaukums.pdf.exe

E-pasti tiek izsūtīti no viltotām vai uzlauztām e-pasta adresēm un izskatās leģitīmi, tātad var būt arī no kāda, kuru e-pasta saņēmējs pazīst. Pašlaik zināms, ka e-pasti ar inficēto saiti ir tikuši izsūtīti daudziem juristiem. Iespējams, ir arī citas mērķa grupas.  

Ja fails tiek lejuplādēts un palaists, dators tiek inficēts ar CTB Locker vīrusu un datora saturs tiek neatgriezeniski nošifrēts.

Šifrēto failu atgūšana bez rezerves kopijām nav tehniski iespējama. Ļaundaru mērķis ir izspiest izpirkuma maksu par datora satura atšifrēšanu.

CERT.LV aicina rūpēties par savu datu drošību, veidojot rezerves kopijas, kā arī nelejuplādēt nezināmus izpildāmos (.exe) failus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas