Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Augstākās izglītības studiju izvērtēšanas projekts izgāzies; Ķīlis vērsīsies Ģenerālprokuratūrā

Augstākās izglītības studiju programmu izvērtējums nav izmantojams, pavēstījis izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Aizdomas par nepilnīgi veiktu darbu apstiprinot auditorfirmas SIA _Deloitte Latvia _veiktā audita rezultāti, ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

Ķīlis sola, ka vērsīsies Ģenerālprokuratūrā, jo auditori, pārbaudot Jāņa Vētras vadītās Augstākās izglītības padomes (AIP) darbu, saskata tur arī varbūtējus krimināla rakstura pārkāpumus. Ķīlis un viņa Reformu partijas biedri Saeimā prasīšot izvērtēt Vētras darbību un līdz ar to arī Vētras turpmāku atbilstību amatam, vēsta Nekā personīga.

Pats Vētra savu viedokli nav mainījis un joprojām uzskata, ka augstskolu izvērtējums ir atzīstams par labu, turpmāk izmantojams un arī tiesībsargi neko nosodāmu tur neatradīs. Uz Nekā personīga jautājumu, vai pats neplāno labprātīgi atkāpties, Vētra atbildēja: "Tāda iespēja vienmēr pastāv, protams. Bet pagaidām vismaz šo notikumu sakarībā es neredzu nevienu tādu argumentu, kāpēc man tas būtu jādara." 

Kā jau ziņots, Ķīlis par audita rezultātiem informēs pirmdien, bet konfidenciālais dokuments jau nonācis "Nekā personīga" rīcībā. 

Auditori secinājuši, ka projekta idejas tapšanā, vēlāk tā gatavošanā un pēc tam arī izpildē un uzraudzībā figurējušas vienas un tās pašas amatpersonas, īpaši Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji, informē raidījums.Nepilnības konstatētas arī augstskolu studiju programmu vērtēšanas metodoloģijā, kas vēl nebija apstiprināta, kad izvērtēšana jau bija sākusies. Vietējie un ārvalstu eksperti esot saņēmuši atšķirīgus vērtēšanas norādījumus.

Tāpat auditori vērsuši uzmanību uz būtiskiem interešu konfliktiem studiju vērtēšanā, kad konkrētas augstskolas vai studiju programmas vērtējuši eksperti, kas paši ir saistīti ar noteikto augstskolu. Dažiem ekspertiem neesot bijusi atbilstoša kvalifikācija vai darba pieredze, pārkāpumus un nepilnības uzskaita raidījums. 

Kāds eksperts bijis kvalificēts vērtēt vēsturi un filozofiju, taču novērtējis arī reliģiju, informāciju un komunikācijas zinātnes, nekustamo īpašumu pārvaldību, metālapstrādi un vēl citas nozares. Kāds cits eksperts vērtējumu veicis tikai pēc dokumentiem, nevis apmeklējot augstskolas, kā tas bija jādara. 

"Tas viss nozīmē to, ka mēs patiesībā īsti neko nevaram izmantot no tā izvērtējuma! Līdzība ir tāda, ka jūs rokat un visur ir! Kur vien parok, tur atrod kaut kādas problēmas, jautājumus, kļūdas, nepilnības un to skaits sāk augt un augt," raidījumā uzsvēra ministrs. 

Kā ziņots, pirmdien, 18.februārī, plkst.12 notiks Ķīļa preses konference par audita rezultātiem. Auditi tika veikti, lai noskaidrotu rezultātu kvalitāti un pārliecinātos par iekšējo un ārējo normatīvo aktu ievērošanu AIP darbā. 

Kā ziņots, Ķīlis ir paziņojis, ka AIP varētu būt pašrocīgi labojusi un tādējādi viltojusi ārzemju ekspertu veikto augstskolu studiju programmu novērtējumu. Savukārt AIP vadītājs Jānis Vētra noliedz, ka AIP būtu viltojusi ekspertu vērtējuma datus par Latvijas augstskolu studiju programmu kvalitāti, un izskanējušo informāciju uzskata par nepatiesu. 

Ķīlis arī ir izteicies, ka pastāv nopietna varbūtība, ka saistībā ar iespējamo datu viltošanu būs jāatdod AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" ieguldītie līdzekļi - aptuveni viens miljons latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas