Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Austrumu slimnīcā sarežģītā operācijā izņem audzēju un pilnībā rekonstruē jauna vīrieša seju

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) gados jaunam pacientam izoperēts sarežģītas un grūti aizsniedzamas lokalizācijas audzējs un vienlaikus veikta izņemto audu aizstāšana ar mikrovaskulāriem lēveriem, tādējādi pilnībā veicot sejas, acs orbītas un augšžokļa anatomisku rekonstrukciju, lai pacientam nodrošinātu tādu pašu dzīves kvalitāti un funkcionalitāti kā pirms operācijas un novērstu audzēja radītās sekas, informēja slimnīca
Kādam jaunam 34 gadus vīrietim tika atklāta ļoti netipiskas lokalizācijas augšžokļa ekstramedulāra plazmacitoma, kura infiltrēja apkārtējos mīkstos audus augšžokļa, sejas un acs orbītas daļā, kā rezultātā pacientam bija arī traucēta redze.
 
Slimnīcā norāda, ka parasti šādi audzēji tiek izārstēti ar ķīmijterapijas palīdzību, bet konkrētajā gadījumā, lai gan audzējs samazinājās ķīmijterapijas zāļu ietekmē, taču ne pilnībā. Tādēļ atkārtotā multidisciplinārā konsilijā tika pieņemts lēmums, ka saskaņā ar pēdējiem izmeklējumu datiem audzēju var radikāli izoperēt un rekonstruēt zaudētos pacienta audus. Neoperējot šo audzēju, tas turpinātu augt un, visticamāk, izplatītos citās ķermeņa daļās. Turklāt pastāvēja risks, ka pacientu nākotnē vairs nevarētu operēt.
15 stundas ilgā operācijā pacientam tika veikta audzēja ekscīzija jeb izgriešana no aizdegunes, aukslējām, visa augšžokļa kaula sejas labajā pusē, acs orbītas apakšējās un sānu daļas. Slimnīcā skaidro, ka, zaudējot tik daudz audu struktūras, tas rada gan funkcionālas, gan estētiskas sekas, kas būtiski pasliktinātu pacienta dzīves kvalitāti. Pacientam būtu patstāvīgas redzes problēmas, sejas deformācija, kustību, elpošanas, runāšanas un ēšanas problēmas.
Šādus audu defektus ar labu un noturīgu rezultātu var rekonstruēt, tikai veicot pacienta paša audu transplantēšanu, tādējādi atjaunojot zaudētās anatomiskās struktūras. Lai precīzi un anatomiski rekonstruētu šādu audu defektu un pat uzlabotu pacienta funkcionalitāti, operācija bija iespējama, pateicoties RAKUS Mikroķirurģijas centra mikroķirurga Jāņa Zariņa sadarbībai ar Baltijas Biomateriālu ekselences centru un tā tehniķi Oskaru Radziņu.
 
Ar inovatīvām 3D plānošanas programmām precīzi tika saplānota operācijas gaita, gan veicot audzēja izņemšanu, gan turpmāko rekonstrukciju. Ar 3D printera palīdzību tika izgatavotas pacientam specifiskas audzēja izņemšanas platformas un plānoto transplantējamo audu platformas, kas ietvēra pacienta unikālās anatomiskās formas un kaula reljefus.
 
Pacientam ar apakšstilba kaula un mīksto audu mikrovaskulāro lēveri tika atjaunotas cietās, mīkstās aukslējas, augšžokļa kauls zobu un vaiga kaula līmenī, tādējādi novērošot sejas deformāciju un asimetriju, kā arī dodot iespēju veikt zobu implantāciju nākotnē. Savukārt ar otru mikrovaskulāro kaula lēveri no pacienta iegurņa tika atjaunota acs orbītas mediālā, apakšējā un daļa laterālās sienas, lai nodrošinātu anatomisku acs atrašanās pozīciju un novērstu acs miglošanos un redzes dubultošanos.
Pēc operācijas pacients trīs dienas pavadīja Intensīvās terapijas palātā, kur atguvās pēc smagās un sarežģītās operācijas. Pēcoperācijas periods nebija viegls, un, lai arī bija papildus nepieciešama viena operācija, pacients tika tālāk pārvests uz Galvas un kakla nodaļu, kur tālāk noritēja rehabilitācijas periods.
Slimnīcā norāda, ka, lai arī atveseļošanās pēc šādas operācijas ilgst vairākus mēnešus un joprojām notiek audu dzīšana, agrīnais rezultāts ir pārsteidzoši labs - pacients spēj elpot caur dabīgajiem elpceļiem, uzņemt ēdienu caur muti, runāt, komunicēt un atkal smaidīt. Slimnīcā uzsver, ka arī redzes problēmas ir novērstas.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas