Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Autortiesību aizstāvju nobiedētas, skolas izlaidumos baidās atskaņot mūziku

Autortiesību aizsardzības organizāciju bargo soda naudu sabiedētas, skolas aizliedz absolventiem izlaidumā dziedāt un atskaņot mūziku. Izlaiduma viesi atzīst, ka sen nav bijuši tik klusos pasākumos, kur gandrīz vienīgais skaņdarbs ir valsts himna, - raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Rīgas Centra humanitārās ģimnāzijas izlaidumā skanējušas tikai valsts un skolas himnas, ar klavierēm atskaņots pašsacerēts skaņdarbs un 8.klases skolēni klusu nodziedājuši vienu Prāta vētras dziesmu. Absolventi gan bija gatavojuši muzikāli noformētu sveicienu savai skolai, taču tās vadība aizliegusi to izpildīt izlaiduma dienā. Pamatojums bijis īss: "Jūs no skolas aizejat, bet mēs paliekam. Ja autortiesību aizstāvji uzliks soda naudu - tā būs jāmaksā skolai."

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja Modra Jansone apliecina, ka līdz šim problēma dziedāt vai nedziedāt izlaidumos neesot bijusi, tā radusies šogad - pēc autortiesību aizstāvju ofensīvas un notikuma ar 500 latiem. Jansone uzsver, ka pirms publiskiem pasākumiem, ko rīko departaments, vienmēr samaksā autortiesību aizstāvjiem par licences iegādi, taču tagad nav skaidrs, vai tas attiecoties arī uz izlaidumiem. Arī ar skolu direktoriem tiekoties ikmēneša sanāksmēs, šī lieta neesot pārspriesta.

No autortiesību aizstāvju AKKA/LAA atbildes Neatkarīgā sapratusi, ka mūziku un dziesmas skolā var izmantot tikai mācību procesā.

"Ja pasākums bez ieejas maksas notiek izglītības programmas īstenošanas ietvaros mācību procesam atbilstošā apjomā nekomerciālos nolūkos, tad licence nav nepieciešama," uzsver AKKA/LAA pārstāvis Reinis Briģis.

Tālāk AKKA/LAA atbildē gan esot teikts: "Ja pasākums notiek ārpus ierastā ģimenes loka un vairāk nekā privātai grupai piederošām specifiskām personām vai tiek pieaicināti izpildītājmākslinieki, tad, lai šādos apstākļos publiski atskaņotu mūziku citiem, pasākumu organizatoriem licence ir jāsaņem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas