Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Avioreisus atceļ, kad un kā grib

Patlaban normatīvie dokumenti nenosaka, cik dienas iepriekš aviokompānijām jāinformē pasažieri par lidojuma datuma un laika izmaiņām, atzīst Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).  

Ja informācija par avioreisa atcelšanu pasažierim nav sniegta 14 dienu iepriekš un nav piedāvāts cits lidojuma variants, tad pasažierim vērts vērsties pie lidsabiedrības un interesēties par kompensācijas saņemšanas iespējām, izklāsta patērētāju tiesību eksperti, gan uzsverot, ja reisa atcelšanas vai reisa laika maiņas iemesli ir ārpus aviokompānijas ietekmes, uz kompensāciju nevar cerēt.  

Dienas lasītāji nesen norādīja, ka nākamajā gadā plānoto lidojumu laiku un datumus mainījusi Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic, piemēram, atceļot aprīlī plānotos lidojumus no Rīgas uz Atēnām. 

Dienai, piezvanot uz airBaltic informatīvo tālruni, aviokompānijas pārstāve izklāsta, ka aprīlī plānotie lidojumi uz Atēnām vienkārši atcelti un uz Grieķijas galvaspilsētu iespējams lidot maija sākumā. To, ka aprīlī lidojumu nav, ļauj secināt arī airBaltic mājaslapā atrodamā informācija. Jāpiebilst, šīs nav vienīgās izmaiņas, ko nākamā gada lidojumos veikusi aviokompānija. 

"Lidojumu izmaiņas ietekmē ļoti dažādi faktori," uz Dienas jautājumu, kāds ir izplatītākais pamatojums avioreisa datuma maiņai, atbild airBaltic pārstāve komunikācijā ar medijiem Alise Briede.   

"Nepieciešamības gadījumā, kad esam spiesti mainīt lidojumu laiku vai datumu, tas tiek darīts ļoti laicīgi, lai pasažieriem būtu iespējams pārplānot braucienus, kā arī mums būtu pietiekami daudz laika informēt pasažierus par izmaiņām un atrast piemērotākos alternatīvos reisus," skaidro Briede. 

Uz jautājumu, vai, veicot lidojumu datumu maiņu, nepastāv risks zaudēt klientus, Briede airBaltic vārdā atbild: "Mēs apzināmies, ka jebkuras izmaiņas rada neērtības pasažieriem, taču airBaltic dara visu iespējamo, lai atrastu izdevīgāko variantu klientam. Nepieciešamības gadījumā tiek segtas papildu izmaksas, kas varētu rasties, piemēram, par papildu nakti viesnīcā. AirBaltic katru gadījumu izvērtē individuāli, lai rastu piemērotāko risinājumu klientam." 

"Šobrīd normatīvie akti neregulē jautājumu saistībā ar lidojuma laika izmaiņām, kā arī nenosaka termiņu, kādā aviokompānijām būtu jāinformē pasažieri par lidojuma laika un (vai) datuma izmaiņām. Parasti aviokompānijas cenšas informēt pasažierus par izmaiņām, tiklīdz tām kļūst zināms, ka lidojums plānotajā laikā nebūs iespējams. Pasažieriem ir tiesības vērsties pie pārvadātāja un vienoties par nokļūšanu galamērķī pēc iespējas tuvāk plānotajam laikam," skaidro PTAC pārstāve Sanita Gertmane un uzsver, "strīda situācijā pasažieris var vērsties ar iesniegumu PTAC. Savukārt zaudējumi, kas pasažieriem radušies lidojuma izmaiņu dēļ, piedzenami tiesā vispārējā civiltiesiskā kārtībā." 

Gertmane arī skaidro, ka "pasažieriem ir tiesības uz kompensācijas saņemšanu lidojuma atcelšanas gadījumā. Izņēmumi ir situācijas, pirmkārt, ja pasažieri ir informēti par atcelšanu vismaz divas nedēļas pirms paredzētā izlidošanas laika, otrkārt, ja pasažieri ir informēti par atcelšanu laika posmā no divām nedēļām līdz septiņām dienām pirms paredzētā izlidošanas laika un viņiem ir piedāvāta maršruta maiņa, kas nodrošina to, ka viņi var izlidot ne vairāk kā divas stundas pirms paredzētā izlidošanas laika un sasniegt savu galamērķi mazāk nekā četras stundas pēc iepriekš paredzētā izlidošanas laika, treškārt, ja pasažieri ir informēti par atcelšanu mazāk nekā septiņas dienas pirms paredzētā izlidošanas laika un viņiem ir piedāvāta maršruta maiņa, kas nodrošina to, ka viņi var izlidot ne vairāk kā vienu stundu pirms iepriekš paredzētā izlidošanas laika un sasniegt savu galamērķi mazāk nekā divas stundas pēc paredzētā izlidošanas laika."

Visu Magdas Riekstiņas rakstu Avioreisus atceļ, kad un kā grib lasiet otrdienas, 22. decembra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas