Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Baltijas uzņēmēji atbalsta griestu noteikšanu sociālās apdrošināšanas iemaksām

Baltijas valstu uzņēmēji priekšroku dod griestu noteikšanai ikgadējām darbaspēka sociālās apdrošināšanas iemaksām un nevis sociālā nodokļa likmes samazināšanai, liecina KPMG Baltijas valstu uzņēmējdarbības vides pētījums Ekonomikas Pulss 2013.

Vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto Baltijas uzņēmumu vadītāju uzskata, ka ir nepieciešams ieviest griestus ikgadējām sociālās apdrošināšanas iemaksām par darbaspēku (Latvijā – 69%, Igaunijā un Lietuvā – 73%). Savukārt sociālā nodokļa likmes samazināšanu visvairāk vēlas uzņēmēji Latvijā (66%), kam seko Lietuvas (60%) un Igaunijas uzņēmēji (52%). Igaunijā 50% respondentu ir norādījuši, ka atbalsta darba devēja un darba ņēmēja maksāto sociālās apdrošināšanas iemaksu proporcijas maiņu, kamēr Latvijā šo ideju atbalsta 44%, bet Lietuvā – 34% respondentu. Zemāku nodokļa likmi patēriņa precēm vēlas 56% Latvijas respondentu, savukārt Lietuvā – 40%, bet Igaunijā – 39% respondentu.

Visnoraidošākā attieksme pret privātīpašuma aplikšanu ar nodokļiem ir Igaunijas uzņēmējiem – 92%, savukārt Latvijā pret šo ideju ir 64%, bet Lietuvā – 66% respondentu. Luksusa preču aplikšanu ar nodokļiem visvairāk atbalsta Latvijā (63%), savukārt Lietuvā – 57% un Igaunijā – 47%.

Stīvs Austviks (Steve Austwick), KPMG Baltics SIA partneris un nodokļu pakalpojumu nodaļas vadītājs: „No aptaujas varam secināt, ka Baltijas valstu uzņēmēju vidū kopumā ir populārs Igaunijas uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) modelis, kurš paredz, ka nodoklis tiek maksāts no peļņas tikai tad, kad tā tiek izmaksāta. Tomēr būtu interesanti redzēt, cik apmierināti uzņēmēji Latvijā un Lietuvā būtu, ja viņu saņemtajām dividendēm izmaksas brīdī tiktu piemērota Igaunijas nodokļa likme, kas ir augstāka. Ļoti interesants ir fakts, ka uzņēmēju vidū lielāks atbalsts ir maksimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu apjoma ierobežošanai, nevis nodokļa likmes samazināšanai. Tas norāda uz to, ka uzņēmēji atzīst sociālās apdrošināšanas svarīgumu, tomēr, ņemot vērā to, ka daudzi labumi, ko nodrošina no iemaksām, tiek ierobežoti, iemaksu griestu noteikšana visdrīzāk būtu taisnīgs risinājums.”

Sagaida mazākus un vienkāršāk administrētus nodokļus

Vērtējot valstu kopējo nodokļu politiku, Baltijas valstu uzņēmēji primāri vēlas redzēt nodokļu likmju samazinājumu – 30% Latvijā, 34% Lietuvā un 43% Igaunijā. Latvijas uzņēmēji ir visneapmierinātākie ar nodokļu slogu un salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm visvairāk vēlas nodokļu saskaņošanu ar kaimiņvalstīm (36%).

Tāpat visās trīs valstīs uzņēmēji sagaida vienkāršotas nodokļu maksāšanas procedūras, Latvijā – 25%, Igaunijā – 21% un Lietuvā – 28%. Savukārt progresīvā nodokļu sistēma ir vienlīdz nepopulāra visu trīs Baltijas valstu uzņēmēju vidū – Latvijā to atbalsta tikai 8%, Igaunijā – 5%, bet Lietuvā – 4% respondentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas