Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bankas pērn lauksaimniekiem aizdevumos izsniedza 91 miljonu eiro

Stabiliem, zināmu attīstības pakāpi sasniegušiem un godprātīgiem lauksaimniecības nozares uzņēmumiem Latvijā ir pieejami banku aizdevumi, tā sarunā par lauksaimniecības nozares kreditēšanu Latvijā atzina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) Kreditēšanas komitejas un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKIC) vadītāji.

Citāda situācija ir biznesa sācējiem, jo katrā uzņēmuma attīstība stadijā ir cits atbilstošs finansējuma veids un uzņēmuma darbības sākumposmā lauksaimniekiem, tāpat kā citu nozaru uzņēmumiem, jālūkojas gan riska kapitāla, gan valsts atbalsta programmu, gan mezanīna aizdevumu virzienā, norāda banku speciālisti, pēc tikšanās paziņojumā medijiem informē LKA.

LKA Kreditēšanas komitejas apkopotie dati par kreditēšanu Latvijā liecina, ka 2015.gadā lauksaimniecībai izsniegti jauni kredīti 90,96 miljonu eiro apmērā un tas ir par 20% vairāk nekā 2014.gadā. Kopumā aizdevumi lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarei veido 6% no Latvijas uzņēmumiem iesniegto banku aizdevumu apjoma. Latvijas IKP šī nozare veido divreiz mazāku apjomu - ap 3%.

LKA kreditēšanas komitejas eksperts Rolands Zeltiņš no Swedbank tikšanās laikā ar LKKIC uzsvēra, ka bankas ir ieinteresētas un konkurē savā starpā par stabilu lauksaimniecības uzņēmumu kreditēšanu, taču šiem uzņēmumiem tiek izvirzīti līdzīgi kritēriji aizdevuma saņemšanai kā citiem uzņēmumiem - biznesa plāns, stabila finanšu plūsma, spēja norēķināties ar saistībām, godīga un caurskatāma darbība, ka arī nodrošinājums. Bankas var finansēt uzņēmumus noteiktā jau izaugsmes un stabilitātes stadijā, atzīmēja LKA Kreditēšanas komitejas vadītājs un "SEB bankas" valdes loceklis Kārlis Danēvičs.

Arī LLKIC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis atzina, ka stabiliem un godīgiem lauksaimniecības uzņēmumiem veidojas laba sadarbība ar bankām un banku pakalpojumi, tai skaitā aizdevumi, tiem ir pieejami. Problēma, pēc viņa teiktā, ir jauniem uzņēmumiem, darbības sācējiem, kam ir ideja un projekts un būtu nepieciešams sākotnējais atbalsts un finansējums. LLKIC viens no projektiem ir tieši veicināt lauku jauniešu uzņēmējspējas un aktivitāti, veidojot pašiem savus uzņēmumus, tādēļ centrs šim jautājumam pievērš lielu vērību.

Gan LKA, gan LLKIC pārstāvji atzina, ka ir virkne jautājumu, kuros centrs un bankas var sadarboties, piemēram, informācijas apmaiņa, konsultācijas, mācības, lekcijas, lai veicinātu lauksaimniekiem sniegto finanšu pakalpojumu un konsultāciju kvalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas