Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Bargāk vērsīsies pret deputātiem - varēs piemērot arī naudas sodu

Saeima ceturtdien, 16.oktobrī, pieņēma grozījumus Saeimas kārtības rullī, paredzot izmaiņas par Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumiem – deputātam varēs liegt runāt Saeimas sēdēs vai arī izslēgt no Saeimas sēdēm, attiecīgi izdarot ieturējumus no mēnešalgas 20 procentu apmērā par katru neapmeklēto sēdi, portālu Diena.lv informēja Saeimas preses dienestā.

Pēc ieturējumu atvilkšanas deputātam gan jāsaņem vismaz minimālā mēnešalga. Saeimas kārtības ruļļa grozījumi tika izstrādāti, ņemot vērā kolektīvo iesniegumu Atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu, ko parakstījuši 13 854 pilsoņi. Tas paredzēja Saeimai tiesības lemt par deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva, ja būtiski pārkāpts deputāta svinīgais solījums, iepriekš informēja par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne. 

Grozījumi pieņemti, reaģējot uz sabiedrības sašutumu par gadījumiem, kad atsevišķi deputāti saņem pārkāpumam neadekvātu sodu, un turpmāk deputātam varēs liegt piedalīties pat sešās Saeimas sēdēs, attiecīgi būtiski samazinot atalgojumu. 

Līdz šim par deputāta ētikas kodeksa pārkāpumiem deputātam varēja izteikt mutvārdu brīdinājumu, izteikt rakstveida brīdinājumu vai arī izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Tāpat grozījumi Saeimas kārtības rullī paredz izveidot Ilgtspējīgas attīstības komisiju. Grozītais kārtības rullis arī paredz pienākumu Valsts kontrolei reizi gadā nākt klajā ar rakstveida ziņojumu Saeimai par Valsts kontroles darbu un ziņot par paveikto Saeimas sēdē.

Saskaņā ar izmaiņām, Sabiedrības saliedētības komisija pārdēvēta par Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisiju, nosaukumā precīzāk atspoguļojot komisijas darbā aptverto jautājumu loku. 

Grozītais Saeimas kārtības rullis arī noteic, ka Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā strādās pa diviem deputātiem no katras frakcijas. Līdz šim darbam šajā komisijā ievēlēja pa vienam deputātam no katras frakcijas.

Grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas