Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bāriņtiesas lēmums atņemt bērnus izrādās prettiesisks

Karina ar vīru Vitāliju 2014. gada 29. aprīli atceras gluži kā ļaunu murgu - šai dienā viņiem atņēma bērnus. Nu pēc divu gadu tiesāšanās Rīgas bāriņtiesas lēmums par aizgādības tiesību pārtraukšanu atzīts par prettiesisku. Lai gan ģimene panākusi savu taisnību un atkal ir kopā, emocionālais pāridarījums smeldz joprojām, pirmdien lasāms avīzē Diena.

"Atceros, kā man no rokām izrāva bērnu, septiņi policisti aplenca un atņēma. Teica, ka ved prom, bet neteica, kur," sieviete atsauc atmiņā liktenīgo dienu. Vien pēc nedēļas viņa uzzināja, ka abi dēli, viens no tiem jaunāks par gadu, bet otrs invalīds, ievietoti aprūpes centrā. Savukārt vecāko meitu, mātes jūtu vadītai, Karinai izdevās paslēpt.Neilgi pēc tam sākta lietvedība, un tā paša gada 2. septembrī ģimene atkal satikās, tomēr šie četri mēneši, kad, kā māte norāda, "bija jāskatās uz tukšu bērnu gultiņu", nav izdzēšami no atmiņas. Vecāki savu iespēju robežās teju katru dienu devušies apciemot bērnus, taču, tā kā neviena no atvasēm nerunā, nav zināms, kā viņi jutās prombūtnes laikā. Savukārt tad, kad bērni atgriezās, ģimeni gaidīja vēl kāds pārsteigums - no aprūpes centra atnāca rēķins par uzturēšanos tajā.

Kā paskaidro advokāte Inga Narbuta, bāriņtiesa sākusi rīkoties pēc kāda anonīma zvana, kurā neidentificēta persona norādījusi, ka, iespējams, bērni pakļauti emocionālai vardarbībai.

Lēmums par atvašu izņemšanu tika pieņemts bez vecāku klātbūtnes, lai gan māte dienu pirms sēdes informējusi, ka saistībā ar vidējā bērna veselības stāvokli nespēs ierasties, un lūgusi to atlikt. Šis faktors kā nepareizs tiek minēts arī galējā tiesas spriedumā: "Bāriņtiesa nerespektēja pieteicējas 28. aprīlī bāriņtiesas pārstāvei mutiski izteikto lūgumu par lietas izskatīšanas atlikšanu, kaut pieteicējiem bija attaisnojoši iemesli bāriņtiesas sēdes kavējumam."

Ģimenei divus gadus bija jāpierāda sava taisnība trijās tiesu varas instancēs, proti, Administratīvā rajona tiesa 2014. gada 24. jūlijā noraidīja pieteikumu par bāriņtiesas lēmuma atcelšanu, un pēc tam, 3. decembrī, tāpat rīkojās arī Administratīvā apgabaltiesa. Tikai gadu pēc cīņas sākuma Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments lēma par lietas nosūtīšanu jaunai izskatīšanai Administratīvajai apgabaltiesai, kura 2016. gada janvārī bāriņtiesas lēmumu atzina par prettiesisku.

Lai gan varētu šķist, ka nu viss galā un ģimenei beidzot ļauts atviegloti uzelpot, bāriņtiesa nebija gatava atzīt savu kļūdu un iesniedza kasācijas sūdzību. Šā gada 7. jūlijā pieņemts lēmums atteikt ierosināt atkārtotu tiesvedību.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 29. augusta, avīzē Diena!

Top komentāri

laucinieks
l
Galvenais jau tas,kas un ar kādu izglītību strādā tajās bāriņtiesās,jo bieži gadās ja tumsonim iedod varu tad viņam šķiet ,ka nupat ir vai Dieva vietnieks uz zemes,un te arī visbiežāk rodas šādas problēmas.
Lai nonāktu līdz šādai fakta konsta
L
kāds ļoti daudziem nav pa kabatai. Tāpēc pašvaldības mierīgi rullē.
Trollis JT
T
Valsts karš pret saviem iedzīvotājiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas