Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Bērnu slimnīcā ar dažādām traumām ik gadu nonāk ap 20 000 bērnu

Katru gadu aptuveni 20 000 bērnu ar dažāda veida traumām nonāk Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Pērn šādos gadījumos palīdzība sniegta 20 826 bērniem, 2013.gadā - 23 477, bet 2012.gadā - 21 125 bērniem.

Vidēji 10% bērnu gūst ļoti nopietnas traumas, kas prasa ārstēšanos slimnīcā un ilgāku atlabšanu, norādīja Namniece. Bērni visbiežāk traumas gūst mājās - vairāk nekā puse jeb 54%. Turklāt 85% šo bērnu nav vecāki par pieciem gadiem.

Vidēji 15% bērnu traumas gūst brīvā dabā, vēl 8% - skolā, 7% - transportā vai satiksmes zonā.

Ik gadu 800 bērnu gūst traumas saskarsmē ar dzīvniekiem, un vairumā gadījumā uzbrucējs ir mājas mīlulis, stāstīja Namniece.

Tāpat Bērnu slimnīcā ik gadu nonāk aptuveni 300 pacientu, kuri cietuši satiksmes negadījumos. Namniece uzsvēra, ka, tiklīdz bērns sāk staigāt, viņam jāstāsta par ceļu satiksmes noteikumiem, kas jāievēro gājējam, kā arī pašiem vecākiem jārāda labs piemērs.

Savukārt ar svešķermeni gremošanas traktā slimnīcā gadā nonāk vidēji 70 bērnu, ar svešķermeni elpceļos - 40, ausīs - 15, acīs - 20 bērni. Nereti nākas palīdzēt bērniem, kuriem svešķermenis nonācis uroģenitālajā sistēmā.

Namniece skaidroja, ka traumām bērnu vecumā ir raksturīga sezonalitāte ar maksimālo daudzumu vasaras mēnešos, bet vismazāko ziemā. Rudenī un ziemā ir īss gaišais dienas periods, turklāt lielu daļu no tā bērni pavada mācību iestādēs, tādēļ traumu skaits ir salīdzinoši mazāks.

Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas rādītāji liecina, ka vasarās traumas lielākoties rada kritieni, apdegumi, dzīvnieku kodumi, kā arī dažādi svešķermeņi elpošanas ceļos un kuņģa traktā, kā arī saindēšanās ar sadzīves ķīmiju.

Savukārt skolas laikā, rudens periodā, traumas tiek gūtas no neuzmanīgas rīcības uz ceļiem, skrienot pa kāpnēm, saskrienoties vai, piemēram, kaujoties. Šo traumu cēloņi ir ļoti dažādi - nedroša vide, nepietiekama vecāku atbildība, informācijas trūkums un citi.

Ziemas periodā raksturīgas traumas, kas gūtas slēpojot, braucot ar ragaviņām, bet nemainīgi augsts saglabājas mājās gūto traumu skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas