Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Biedrība Par latu, pret eiro iesniedz pieteikumus referenduma par lata saglabāšanu rosināšanai

Biedrība "Par latu, pret eiro", ko pagājušajā nedēļā nodibināja virkne sabiedrībā pazīstamu personu, 9.aprīlī ir iesniegusi CVK trīs likumprojektus, kuru mērķis ir panākt tautai iespēju balsot par lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu.

Galamērķis ir izteikt Satversmes 4.pantu šādā redakcijā: "4. Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda. Latvijas karogs ir sarkans ar baltu svītru. Latvijas nacionālās naudas vienība ir lats." Šādi ir formulēts viens no iesniegtajiem likumprojektiem.

Tomēr, ņemot vērā publiski izskanējušos argumentus, kā arī CVK noraidījumus vairākām iniciatīvām, kuru mērķis bijis panākt balsošanu par eiro ieviešanas atlikšanu vai lata saglabāšanu, biedrība izstrādājusi divus papildus likumprojektus, kuros paredzēts vispirms tautas nobalsošanas ceļā mainīt Satversmes 68.pantu, nosakot ka iniciatīva rosināt tautas nobalsošanu par izmaiņām ES dalības nosacījumos ir arī tautai, nevis tikai Saeimas deputātiem, kā tas paredzēts šobrīd.

Vienā no likumprojektiem paredzētas izmaiņas tikai 68.pantā, otrā iekļautas arī atbilstošas izmaiņas likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu". Izmaiņas likumdošanā paredzētas, atbilstoši izmaiņām Satversmē. Tādā veidā, iegūstot CVK akceptu minētajiem Satversmes un likuma grozījumiem, tiktu novērsta iespējamība, ka attiecīgu likuma grozījumu izdarīšana Saeimā tiktu novilcināta.

Biedrības dalībnieki ir pārliecināti, ka līdzšinējā 68.panta redakcija, kas ierobežo tautas tiesības rīkot nobalsošanu tik būtiskā jautājumā, kā dalības nosacījumi ES, ir klaji nedemokrātiski un pretrunīgi Satversmes būtībai, kas nosaka, ka suverēnā vara Latvijā pieder Latvijas tautai. Saeima un Ministru kabinets ir tikai tautas gribas īstenošanas instrumenti, nevis vēl viens suverēnās varas nesējs, kurš drīkst realizēt patstāvīgu, ar tautas gribu nesaskaņotu politiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas