Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Bijušais SAB direktors: Igauņu drošībnieka nolaupīšana nevarētu būt Krievijas atbilde uz NATO klātbūtnes stiprināšanu

Lietā par Igaunijas Drošības policijas (DP) darbinieka Estona Kohvera nolaupīšanu ir vairāk jautājumu nekā atbilžu, taču šis notikums nevarētu būt kā Krievijas atbilde uz NATO klātbūtnes stiprināšanu Austrumeiropā, tostarp Igaunijā, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda bijušais Satversmes aizsardzības biroja direktors Lainis Kamaldiņš.

Publiskajā telpā pietrūkst informācijas. Vispirms būtu jātiek skaidrībā, kuras valsts teritorijā aizturēšana vai nolaupīšana notikusi. "Ja tas notika Igaunijas teritorijā, tad dīvaini šķiet, ka robežu neapsargā un no Krievijas ierodas cilvēki, lai aizvestu DP darbinieku sev līdzi," piebilda Kamaldiņš.

Kamaldiņš vērsa uzmanību uz to, ka, lai arī Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) pagājušā piektdienā paziņoja, ka Kohvers esot aizturēts aizdomās par spiegošanu Krievijā, vērā ņemami pierādījumi par to publiski nav sniegti.

Kamaldiņš nedomā, ka Kohvera aizturēšana varētu būt bijusi ieplānota kā Krievijas atbildes reakcija uz NATO samitā pieņemtajiem lēmumiem par alianses klātbūtnes stiprināšanu Austrumeiropā. "Es stipri šaubos, ka tādā līmenī atbilde varētu būt šāda. Svaru kategorijas nav salīdzināmas. Ja NATO nolemj stiprināt klātbūtni, tad, visdrīzāk, Krievija uzliek raķetes Kaļiņingradā vai tankus piebrauc tuvāk robežai. Ja reiz tā ir provokācija, tad krieviem vajadzētu zināt, ka DP darbinieks tur būs," uzsvēra Kamaldiņš.

Ja nebūtu starptautiskas politiskās spriedzes valstu starpā Ukrainas notikumu dēļ, tad varbūt šis notikums mierīgi atrisinātos, spriež bijušais SAB direktors.

Jau ziņots, ka atbilstoši Tallinas versijai Kohvers nolaupīts Igaunijas teritorijā līdzās robežai piektdien plkst.9 brīdī, kad viņš izmeklējis kādu kontrabandas lietu.

Igaunijas robežsargi par to informēti un ieradušies dažu minūšu laikā pēc incidenta. Arī Krievijas robežsargi tikuši informēti par incidentu un ieradušies, lai veiktu izmeklēšanu.

Kā skaidro Igaunijas varasiestādes, izmantotas komunikāciju traucēšanas iekārtas, kā arī dūmu granāta, turklāt Kohveram draudēts ar šaujamieroci.

Abu pušu robežsargu pārstāvji pārliecinājušies, ka incidents ir noticis.

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) piektdien paziņoja, ka Kohvers esot aizturēts Pleskavas apgabala teritorijā aizdomās par spiegošanu un viņam esot atņemta pistole Taurus ar patronām, naudas līdzekļi 5000 eiro apmērā, īpašā tehnika slēptu audioierakstu veikšanai, kā arī "materiāli, kuriem ir izlūkošanas uzdevuma raksturs".

Igaunijas Ārlietu ministrija pirmdien paziņoja, ka Krievija oficiāli informējusi to par Igaunijas Drošības policijas darbinieka Estona Kohvera arestu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas