Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Bordāns ar Stankeviču pārrunājis VID kratīšanas katoļu baznīcu draudzēs

Ceturtdien, 13.jūnijā, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) tikās ar Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču, lai apspriestu valsts un baznīcas sadarbības jautājumus. Īpaša uzmanība tikšanās laikā tika veltīta neseniem notikumiem, kas pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iniciatīvas norisinājās vairākās katoļu draudzēs, portālu Diena.lv informēja ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Ņemot vērā sarunā paustās atziņas, Bordāns aicinās Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sasaukt viņa vadīto Garīgo lietu padomi, lai VID varētu skaidrot reliģisko organizāciju vadītājiem grāmatvedības dokumentu kārtošanas pareizības jautājumus.

Garīgo lietu padomē, kas ir valsts un reliģisko organizāciju sadarbību koordinējošā institūcija, atbildīgajām amatpersonām būtu jāskaidro savs darbs. Visām pusēm nepieciešams vienoties par pareizāko risinājumu reliģiskajās organizācijās saņemto ziedojumu uzskaitei grāmatvedības dokumentos, tostarp caurspīdīguma principa nodrošināšanu, Bordāns.

"Īstenojot principu Konsultē vispirms, kontrolējošās un uzraugošās institūcijas caur izpratnes veicināšanu nodrošina atbilstošu prasību izpildi, sodu piemērošanu un sankcijas atstājot tiem gadījumiem, kad sadarbība ir bijusi bez rezultāta. Taču atsevišķos gadījumos, izmantojot nesamērīgus administratīvos resursus krimināllietās, rezultāti liek aizdomāties par to izlietošanas lietderību, piemēram, lūkojoties uz draudzēm ziedoto naudas līdzekļu izņemtām summām. Tas pretnostata valsts un baznīcu intereses, vairojot plaisu un neizpratni par varas represīvā aparāta iedarbināšanas mērķiem un iemesliem, nevis veicina valsts un reliģisko organizāciju kā līdzvērtīgu partneru sadarbību, vērstu uz sabiedrības labklājības vairošanu," akcentē Bordāns.

Cita starpā tieslietu ministrs un Rīgas arhibīskaps metropolīts pārrunāja reliģijas brīvības apdraudējuma iespējamos riskus, uzsverot sabiedrības saliedētības, savstarpējās iecietības un tolerances veicināšanas nozīmi. Tāpat arī abas puses apmainījās ar viedokļiem par Rīgas Svētā Pētera baznīcas turpmāko pārvaldīšanu, kā arī sakrālā mantojuma saglabāšanu un kultūras pieminekļu atjaunošanu.

Jau ziņot, ka 5. jūnijā VID veicis kratīšanu vairākos katoļu baznīcas dievnamos, kas saistīta ar aizdomām par likumam neatbilstošu ziedojumu izmantošanu. Izmeklēšanas procesā arestēto nav. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka VID kratīšanās trīs Latvijas Romas Katoļu baznīcu draudzēs izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro lielus ziedojumus

Viens no veikto kratīšanu iemesliem esot saistīts ar automašīnas iegādi pirms vairāk nekā pieciem gadiem. Tuvākajā laikā, pēc apstākļu noskaidrošanas, puses sniegs plašāku paziņojumu saistībā ar VID ierosināto lietu, sola baznīcā.

Top komentāri

Itamars Toledano
IZMEKLĒT vajadzētu ne tikai katoļu baznīcu. Savukārt, Edvinsam Eglitisam latviešu valodu vajadzētu vismaz ābeces līmenī apgūt, lai nerastos priekšstats, ka komentāra autors ir analfabēts vai dzērājs alkoholisma pēdējā stadijā.
Nu redz!
N
Miljonāri ziedo baznīcām, cerēdami tā savas melnās dvēseles pestīt, bet melnsvārči nozagto zog tālāk, cerēdami, ka Dievs neredzēs.
?
?
Kāpēc reliģiskajām organizācijām vajag īpašu pieeju? Ja lauku kafejnīcā ir problēmas, tur nav nekāds "konsultē vispirms", tur ir sankcijas, sodi utt. Lai nu mazais napoleoniņš labāk pievēršas bardakam Tieslietu sistēmā, nekompetentajiem tiesniešiem un neadekvātajiem spriedumiem un sodiem (varmāku izlaiž pēc pāris mēnešiem, cilvēkam, kas nospēris nebūtisku sīkumu, gads cietumsods).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas