Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Čalovskis brīvs kā putns gaisā, taču prom no valsts nebēgs

Kaut ceturtdien, 10.oktobrī, no Rīgas Centrālcietuma atbrīvotajam Denisam Čalovskim, kurš ASV apsūdzēts smagos kibernoziegumos, nav piemērots neviens cits drošības līdzeklis un, pēc viņa advokātu teiktā, viņš var brīvi pamest valsti, pats Čalovskis intervijā LTV Rīta Panorāmai norāda, ka "nekur taču nav aizbēdzis un to darīt netaisās.

" "Ja viņam nekādi dokumenti nav izsniegti, kas nosaka ierobežojumus, mēs pieņemam, ka tādu nav. Viņš ir brīvs kā putns," norāda advokāts Saulvedis Vārpiņš. Parasti gan šādos gadījumos apsūdzētajam tiek piemērots cits drošības līdzeklis, piemēram, paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu, taču Čalovska advokāti uzsver - nekāda papildu kontrole nav noteikta.Pats "Imantas hakeris" intervijā LTV norāda: "Kā redzat, nekur neesmu aizbēdzis, kā daudzi paredzēja. Pagaidām gribu atjēgties no tā murga un satikt savus draugus, kuri mani atbalstīja, kā arī apmeklēt ārstus, lai pārbaudītu savu veselību." Kaut pēkšņās atbrīvošanas iemesli nav zināmi, iespējams, tas varētu būt saistīts ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) nosūtīto pieprasījumu Latvijai līdz 25.novembrim sniegt skaidrojumus saistībā ar Čalovska lietu. Ka šāds pieprasījums saņemts, apstiprina arī Ministru kabineta pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās birojs.Saulvedis Vārpiņš neizslēdz iespēju, ka Ģenerālprokuratūra varētu būt "kaut ko izsecinājusi no ECT uzdotajiem jautājumiem vai tā, kādā rakursā tie pasniegti:, tāpēc nolemts Čalovski atbrīvot.Ģenerālprokuratūra šobrīd plašākus komentārus nesniedz. Prokuratūras mājaslapā publicētais paziņojums vēsta vien to, ka Čalovskis no apcietinājuma atbrīvots, jo zudis izdošanas apcietinājuma piemērošanas mērķis. "Tas ir ļoti dīvaini - ir iestāde, kura faktiski nevar izskaidrot savu rīcību," Ģenerālprokuratūras lēmumu komentē Vārpiņš._Rīta Panorāmā _advokāte Ilona Bulgakova gan norāda, ka Čalovskis bija jāatbrīvo uzreiz pēc ECT lēmuma par pagaidu aizsardzības noteikšanu 8.augustā, jo tiesiskais pamats apcietinājumam zudis jau līdz ar izdošanas procesa apturēšanu."Pēc pirmās mājās pavadītās nakts jūtos kā brīvībā. Beidzot esmu mājās, beidzot varu izgulēties savā gultā. Tagad plānoju kādu laiku atpūsties," savus tuvākos plānus pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma atklāj Čalovskis.Intervijā viņš uzsver ka cietumā plašās publicitātes dēļ īpaša attieksme pret viņu ne no personāla, ne no citiem ieslodzītajiem nav bijusi. Uz žurnālistu jautājumu, vai ir sajūta, ka "ASV specdienesti elpo pakausī", tā dēvētais Imantas hakeris atbild ar neviennozīmīgi, piebilstot – pēc Edvarda Snoudena teiktā šādai sajūtai vajadzētu būt ikvienam cilvēkam.Visticamāk, interviju ar Čalovski noskatīsies arī ASV vēstniecībā, taču, taujāts, vai viņam ir ko teikt ASV pārstāvjiem Latvijā, Čalovskis atbild: "Labs jautājums, bet laikam arī viņiem nav man ko teikt. Neko īpašu nevaru pateikt arī es. Varu tikai brīnīties par to, ka man gribēja likt parakstīt ASV teritorijā aizturēto tiesības šeit - Latvijā. Nezinu, kāpēc, bet aizstāvība man palīdzēja dokumentu neparakstīt."Uz interviju LTV Čalovskis bija ieradies ar pie žaketes piepsraustu Latvijas karodziņu un uz jautājumu, vai viņš būtu gatavs pakļauties lēmumam, ja viņš tomēr tiktu izdots ASV, Čalovskis atbildēja apstiprinoši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas