Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Čekas maisu liktenis joprojām neskaidrs

Šā gada 19.maijā beidzas tiesību un amata ierobežojumi bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentiem un informatoriem. Trešdien, 15.janvārī, Saeimas Juridiskā komisija vienojās atbalstīt grozījumus likumā, kas paredz šos ierobežojumus pagarināt vēl uz 30 gadiem. Par grozījumiem gan vēl jālemj parlamentam. Tikmēr par tā dēvēto čekas maisu likteni deputāti joprojām nespēj izšķirties.

Lai gan par kartotēkas ar bijušo VDK aģentu un informatoru vārdiem likteni cīņa notiek tikai vārdos un konkrēti likuma grozījumi par vai pret tās publiskošanu vismaz pagaidām nav iesniegti, karstākās diskusijas komisijā bija tieši par šo jautājumu. Savu viedokli pauda gan pārstāvji no drošības iestādēm, gan no Totalitārisma seku dokumentācijas centra (TSDC) un Okupācijas muzeja.

Vienīgais, kurš atbalsta čekas maisu publiskošanu, ir Okupācijas muzeja vēsturnieks un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) biedrs Ritvars Jansons, kurš uzskata, ka šie uzvārdi būtu publiskojami kopā ar plašiem zinātniskiem komentāriem. Jāpiebilst, ka tāda ir arī kopējā NA nostāja.

Pret to kategoriski iebilst gan Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis, gan ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kurš arī norādīja - būtiskākais nepubliskošanas iemesls ir tas, ka par kādu personu ieviestā čekas kartīte vēl neliecina par sadarbību ar VDK. To var apstiprināt tikai tiesa. Tādējādi ir paredzami plaši tiesāšanās procesi, jo čekas maisos atrodami ap 4500 uzvārdu. Aizvadītajos 20 gados jau bijušas 400 tiesu prāvas, kurās personas apstrīdējušas sadarbību ar VDK, un tikai 11 gadījumos tiesa lēmusi, ka šāds fakts ir bijis.

TSDC direktore Zinta Ābola norāda, ka ir neiespējami izvērtēt personas sadarbības ar VDK pakāpi, kā arī to, kādas tieši darbības ir veicis aģents. "Latvijā ir palikušas tikai "plikas" kartītes, visas operatīvās izstrādes lietas, personas lietas, kā arī darba lietas, kurās dokumentēts, ar ko tieši persona nodarbojusies, ir izvestas uz Krieviju. Tikai pēc kartītes nav iespējams konstatēt sadarbības faktu ar VDK," skaidro Ābola.

Visu Rūtas Kesneres rakstu lasiet ceturtdienas, 16.janvāra, laikrakstā Diena! 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas