Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Uzstāj uz valsts apmaksātu efektīvāku terapiju krūts vēža pacientēm

Cer uz pārmaiņām onkoloģijā

Ik gadu apmēram 1000 sievietēm atklāj krūts vēzi. Lai gan situācija uzlabojas un aizvien lielākai daļai šo saslimšanu atklāj agrīnās stadijās, daļa pie ārsta vēršas novēloti. Viena no problēmām ir pilnībā neizmantotais valsts apmaksātais skrīnings, tāpēc jau septīto gadu Latvijas Basketbola savienība un Krūts vēža pacienšu atbalsta biedrība Vita organizē kampaņu Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu. Šogad gan īpaša uzmanība tiks pievērsta ne tikai nepieciešamībai regulāri veikt krūšu pārbaudes, bet arī tam, cik pieejama ir katram pacientam piemērotākā efektīvā ārstēšana.

Šobrīd nopietni ir jādomā par jaunu terapiju, kas dod daudz labāku rezultātu, pieejamību krūts vēža pacientiem, atklājot kampaņu, uzsver Krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības Vita vadītāja Irina Januma. Latvija šajā ziņā krietni atpaliek no citām Eiropas valstīm. Piemēram, pēc Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas apkopotajiem datiem, valsts kompensējamo zāļu sarakstā Lietuvā un Igaunijā iekļauts divreiz vairāk jaunākās paaudzes medikamentu nekā pie mums. Tāpat netiek domāts, kāds ekonomiskais ieguvums būtu ilgtermiņā, ja pacients saņemtu efektīvākās zāles. Rezultātā Latvijā vēža pacientu ārstēšana ar katru gadu arvien vairāk atpaliek no pasaules vadošās onkoloģijas prakses, jo lielāko daļu no starptautiskajās vadlīnijās aprakstītajiem terapijas algoritmiem finansējuma trūkuma dēļ nav iespējams īstenot. No 30 biežāk izmantotajiem jaunajiem vēža medikamentiem, ko Eiropas valstīs izplatītāko audzēju lokalizāciju ārstēšanai izmantoja jau 2015. gadā, Latvijā ir pieejami tikai seši.

Par šo jautājumu mudina domāt arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāja, asociētā profesore Gunta Purkalne. Lai gan krūts vēža pacientes bija vienas no pirmajām Latvijā, kam bija iespēja saņemt valsts apmaksātu jaunāku terapiju, šobrīd ar to ir par maz. Medicīna ir attīstījusies, un patlaban Eiropā ikdienā jau tiek lietoti vēl vismaz trīs efektīvāki medikamenti. Statistika rāda, ka sievietes, kuras šīs zāles saņem, dzīvo ilgāk un kvalitatīvāk. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 2.maija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas