Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Cēsnieks nolēmis kājām mērot Baltijas ceļa maršrutu

Sagaidot _Baltijas ceļa _25. gadadienu, cēsnieks Aivars Noviks–Grasis kājām dosies no Viļņas caur Rīgu līdz Tallinai tieši tādā maršrutā, kādā savulaik tika izveidota dzīvā cilvēku ķēde, kas simbolizēja triju Baltijas valstu protestu pret Molotova-Ribentropa paktu un centienus pēc neatkarības, portālu Diena.lv informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) pārstāve Evija Maļkeviča.

Tāpat kā Baltijas ceļā pirms 25 gadiem cilvēki sadevās rokās uz 15 minūtēm, Aivara mērķis ir 15 dienās mērot šo pašu maršrutu kājām – lielākoties ejot. Plānots, ka viņš veiks aptuveni 40–50 kilometrus dienā, ik dienu ceļā pavadot 10 līdz 12 stundas. Kopējais maršruta garums varētu būt apmēram 707 kilometri.

Aktīvista maratons pa Baltijas ceļu sāksies 14. jūlijā ap plkst. 6 Viļņā no Ģedimina laukuma. Ir plānots, ka 19. jūlijā viņš ieradīsies Rīgā, bet ceļš noslēgsies 28. jūlijā Tallinā.

Aivars ir 37 gadus vecs un pašlaik dzīvo Beļģijā. Pirms trim gadiem viņš pievērsies skriešanai, kas mainījusi viņa uzskatus un veidu, kā uztvert pašam sevi, ikdienu un nākotni. Šim gājienam vīrieti iedvesmojuši arī 11 gadus vecā dēla centieni piepildīt savus mazos mērķus skolā un sportā. Tāpat ierosme pārgājienam gūta no svētceļnieku ceļa Spānijā uz Santjago de Kompastelu, kuru arī mūsdienās mēro gan ejot, gan skriešus un ar velosipēdiem.

Akcijā viņu atbalstīs arī UNESCO LNK ar projektu Baltijas ceļa stāsti, kas tiek īstenots sadarbībā ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Tā ietvaros tiek apkopotas iedzīvotāju atmiņas par Baltijas ceļa laiku un dalību tajā. Aivars arī savā ceļā uzrunās sastaptos cilvēkus un uzklausīs viņu stāstus.

Šogad aprit 25 gadi kopš notika Baltijas ceļa akcija – unikāla un mierīga masu demonstrācija, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 kilometru garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības. Baltijas ceļa dokumentālo mantojumu veido vērtīgs dokumentu arhīvs. Nozīmīgākos dokumentus, kas tika apkopoti Baltijas valstu kopīgā nominācijā, 2009. gada 30. jūlijā iekļāva UNESCO starptautiskajā reģistrā Pasaules atmiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas