Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Cipule: Ja sabiedrība apzinīgāk ievēros ierobežojumus, Covid-19 pacientu skaits varētu sarukt ap Ziemassvētkiem

Ja valdības ieviestie ierobežojumi iedarbosies un sabiedrība kļūs apzinīgāka, slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu skaits varētu samazināties ap Ziemassvētkiem, intervijā Latvijas Radio šorīt prognozēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Ņemot vērā medicīnas nozarē izsludināto ārkārtas situāciju, kas ļāva ārstniecības iestādēm pārstrukturizēt savus resursus, kopumā brīvdienās bija būtiski mazāki kavējumi uz augstas prioritātes izsaukumiem. Taču ir atsevišķi stacionāri, kur par katra pacienta nokļūšanu slimnīcā jāpacīnās, jo ir nepietiekams vietu skaits, pastāstīja Cipule.

"Bija atsevišķas slimnīcas, kur veidojās rindas, kas radīja stresu, jo, stāvot pie slimnīcas, var beigties skābekļa rezerves. Kritiskākā situācija izveidojās slimnīcās Rēzeknē un Jelgavā, savukārt Rīgas reģionā brīvdienās bija salīdzinoši laba situācija, jo lielās slimnīcas bija atvērušas papildu vietas," stāstīja NMPD vadītāja.

Cipule pastāstīja, ka NMPD vērsusies pie atbildīgajām institūcijām, lūdzot stacionāros atvērt maksimāli iespējamo Covid-19 gultu skaitu.

Slimnīcās, kur ir problēmas ar Covid-19 gultu nodrošināšanu, netiek pieļautas atkāpes no algoritmiem, slimnīcās ievietojot tikai tos cilvēkus, kam ir kritusies skābekļa saturācija asinīs.

Ņemot vērā, ka NPMD prioritāri patlaban dodas uz cilvēku dzīvībai bīstamiem izsaukumiem, aptuveni 100 cilvēki dienā tiek aicināti medicīnisko palīdzību, ja cilvēkam nav dzīvības briesmu, meklēt citviet, viņus nododot konsultantiem.

Vērtējot valdības ieviestos ierobežojumus Covid-19 izplatības mazināšanai, Cipule norādīja, ka tuvākā mēneša laikā situācija neuzlabosies. Tā būtu bijis arī tad, ja valdība izšķirtos par visbargākajiem ierobežojumiem.

"Skaidri zinām, ka tuvāko mēnesi situācija neuzlabosies. Tuvāko divu nedēļu laikā jāspēj hospitalizēt tikpat daudz pacientu, cik tagad. Mēs vismaz mēnesi nedomājam, ka mums būs kādā dienā vieglāk. Ja ierobežojumi izrādīsies efektīvi un sabiedrība attapsies par situācijas nopietnību, tad ceram, ka uz Ziemassvētkiem samazināsies stacionēto pacientu skaits," prognozēja Cipule.

Kā ziņots, no šodienas līdz 11.janvārim valstī izsludināta ārkārtējā situācija, līdztekus ieviešot virkni ierobežojumu, kas pārsvarā skars nevakcinētos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas