Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

CSDD aicina iepazīties ar jaunajiem ceļu satiksmes noteikumiem; īpaša uzmanība velo jomai

Nākamā gada 1.janvārī stāsies spēkā jaunie Ceļu satiksmes noteikumi un to mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību, īpašu uzmanību pievēršot mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem, kā arī ieviest jaunas, satiksmes drošības uzlabošanai nepieciešamas normas, aģentūru LETA informēja Ceļu satiksmes un drošības direkcijā (CSDD).

No jaunā gada būs precīzāk noteikta atļautā velosipēdu atrašanās vieta satiksmē: braukšana ar velosipēdiem atļauta pa tiem paredzēto infrastruktūru, piemēram, pa velojoslu. Ja šīs infrastruktūras nav vai tā attālināta no ceļa, velosipēdistiem jābrauc pa brauktuvi. Braukšana ar velosipēdu pa ietvi atļauta kā izņēmuma gadījums, ja braukšana pa brauktuvi, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, ceļa un meteoroloģiskos apstākļus nav iespējama, ir apgrūtināta vai bīstama. Gājējiem uz ietves ir priekšroka, un velosipēdistiem jāizvēlas braukšanas ātrums, kas neapdraud un netraucē gājējus. Braukšana pa ietvi jebkurā gadījumā atļauta bērniem līdz 12 gadu vecumam un viņu pavadītājiem.

Ar velosipēdiem atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām, ja uzstādīta attiecīgā papildzīme. Tāpat paredzēts, ka, nenokāpjot no velosipēda, ir atļauts šķērsot brauktuvi pa ietves vai nomales iedomāto turpinājumu, kā arī, netraucējot gājējus un gājēju ātrumā, pa gājēju pārejām - gan pa tādām, kas aprīkotas ar luksoforu, gan pa neregulējamām. Pirms brauktuves šķērsošanas velosipēdistam savlaicīgi jāsamazina ātrums un nepieciešamības gadījumā - jāaptur braucamais un jāpārliecinās par drošību.

Nolūkā uzlabot kopējo ceļu satiksmes drošību noteikumi arī paredz, ka atļautais maksimālais braukšanas ātrums uz grants ceļiem ir par desmit kilometriem stundā (km/h) mazāks nekā līdz šim - 80 km/h. Aizliegts izmainīt, aizsegt, pārklāt ar aizsargmateriāliem vai citā veidā apslēpt transportlīdzekļu numura zīmes. Tāpat ieviestas jaunas ceļa zīmes. Piemēram, zīmes, kas apzīmē apdzīvotu vietu sākumu un beigas. Līdztekus jau esošajām ceļa zīmēm - melns uzraksts uz balta fona - apdzīvotas vietas beigas un sākumu varēs apzīmēt arī ar melnu ēku kontūrām uz balta fona. Tāpat ieviesta zīme, kas informē un aicina ceļa remonta laikā ievērot "rāvējslēdzēja" principu.

Ieviestas arī jaunas un vizuāli nedaudz atšķirīgas ceļa zīmes, kas apzīmē dzīvojamo zonu sākumu un beigas. Esošās ceļa zīmes, kas apzīmē dzīvojamo zonu sākumu un beigas ceļu īpašniekiem jeb valdītājiem jānomaina līdz 2018.gada 1.janvārim. Ieviesti vairāki jauni ceļa horizontālie apzīmējumi. Piemēram, uz ceļa uzzīmēta lidmašīna norāda ceļu vai virzienu uz lidostu.

Noteikts arī aizliegums pārvadāt bērnus līdz trīs gadu vecumam automobilī, kas nav aprīkots ar drošības jostām.

Nolūkā uzlabot krustojumu pārredzamību un padarīt vienkāršāku to šķērsošanu būs aizliegta transportlīdzekļu stāvēšana un apstāšanās krustojumos, tajā skaitā apļveida krustojumos un tuvāk par pieciem metriem no krustojuma robežas.

Savukārt nolūkā popularizēt elektromobilitāti izstrādātas speciālas un vizuāli atšķirīgas valsts reģistrācijas numura zīmes. Ar šīm numura zīmēm atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas