Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

CVK parakstījušos skaitu par krievu valodu apkopos līdz Ziemassvētkiem

Nākamajā nedēļā, 30.novembrī, beigsies parakstu vākšana Satversmes grozījumu ierosināšanai par valsts valodas statusa piešķiršanu arī krievu valodai, kas ilga mēnesi.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars prognozēja, ka parakstu pārbaude ilgs vairākas nedēļas un ap Ziemassvētkiem būs zināms, cik daudz cilvēku būs atbalstījuši Satversmes grozījumu ierosināšanu par oficiālu divvalodību.

"Sākumā būs zināms aptuvens skaits, cik ir aizpildītas ailes, bet daudzi ir parakstījušies arī pirmajā parakstu vākšanas reizē, jāpārbauda, vai viņi nav parakstījušies divas reizes, kā arī vai nav parakstījušies nepilsoņi," norādīja Cimdars.

Ja parakstu skaits būs pietiekams, Satversmes grozījumi tiks nosūtīti Valsts prezidentam Andrim Bērziņam iesniegšanai parlamentā.

Jau ziņots, ka triju nedēļu laikā Satversmes grozījumus bija atbalstījuši 78 279 cilvēki. Salīdzinoši pirmajā parakstu vākšanas nedēļā parakstījās 11 581, bet divu nedēļu laikā par Satversmes grozījumiem bija parakstījušies 39 258 cilvēki.

Šim skaitlim vēl jāpieskaita 12 533 vēlētāju paraksti, kas savākti pirmajā kārtā.

Likumprojekts tiks iesniegts Saeimā, ja  parakstu vākšanā to atbalstīs vismaz 154 379 vēlētāji. Ja parlaments likumprojektu grozīs vai noraidīs, par grozījumiem Satversmē notiks referendums. Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem – 771 350 pilsoņiem.

Parakstu  vākšanai nodotais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajā nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu. Satversmes grozījumus izstrādājusi biedrība "Dzimtā valoda".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas