Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Daudzās pašvaldībās aizdomīgas sakritības konkursos par ielu apgaismojuma iepirkumiem

Ap 30 Latvijas pašvaldību ir sasparojušās mainīt ielu apgaismojumu uz LED gaismām un ieviest viedas tehnoloģijas to regulēšanai. Šobrīd tam ir izdevīgs brīdis, jo 70% no izdevumiem sedz Vides investīciju fonds. Līdz šim iepirkumus izsludinājušas vienpadsmit pilsētas. Dīvainā kārtā visām pilsētām ir ļoti līdzīgas vai pat vienādas prasības. Tām atbilst tikai viena firma, kas gaismekļus ražo, un viena, kas tos uzstāda. Līdz šim konkursi noslēgušies Gulbenē, Ķekavā un Ludzā. Visos uzvarējusi Daugavpils būvfirma Derex. Tā uzstādīs gaismekļus, ko ražojis izmanīgā un vairākos kriminālprocesos figurējošā uzņēmēja Māra Martinsona biznesa partneriem piederošais SIA Vizulo, svētdienas vakarā vēstīja TV 3 raidījums Nekā personīga. Ne pašvaldību ierēdņi, ne Vides investīciju fonds, nespēj izskaidrot, kā tā ir sanācis, ka dažādiem konkursu nolikumu rakstītājiem izdevies vienāds rezultāts.

Veco kvēlspuldžu nomaiņa uz daudz ekonomiskākajām LED lampām ielu apgaismojumā ir katras pašvaldības sapnis. Tas ļauj pat pieckārt ietaupīt elektrību, tāpēc pilsētas ir ļoti atsaucīgas, ja šim mērķim var saņemt līdzfinansējumu no Eiropas vai valsts budžeta. Šobrīd tāda iespēja ir. Latvijas Vides investīciju fonds ir izsludinājis konkursu Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām. Pašvaldību tāmēm fonds piemaksās 70%. Interese ir liela - pieteikusies trešā daļa Latvijas pilsētu.

Vides investīciju fonds konkursā vērtē CO2 izmešu samazinājumu un inovāciju pielietošanu. Pilsētām jāsagatavo plāni, kurās ielās gaismekļus mainīs, un jāizvēlas būvnieks. Gaismekļu ražotāju izvēlas būvfirma, pēc pašvaldības sagatavotās tehniskās specifikācijas. Konkursus  būvniekam jau izsludinājušas Daugavpils, Baldone, Saulkrasti un vēl astoņas pašvaldības. Salīdzinot konkursu nolikumus, nevar nepamanīt, ka tie visi ir ļoti līdzīgi.  

Pirmā iepirkumu izsludināja Ķekava. Tajā varēja piedalīties  pretendenti, kam pēdējos piecos gados bijis līgums par  vismaz 200 LED gaismekļu un to vadības sistēmas uzstādīšanu, kā arī automašīnu plūsmas detektori.

Gaismekļiem pašvaldība prasa parametrus, kas atrodami viena ražotāja katalogos. 

Konkursā pieteicās un uzvarēja viens pretendents - Daugavpils firma Derex izmantos SIA Vizulo lampas. Arī Daugavpils piedalās Vides investīciju fonda konkursā. Te nolikumā ir identiska prasība kā Ķekavā un citās pilsētās, proti, ka pretendents piecu gadu laikā ir uzstādījis vismaz 200 LED gaismekļus ar vadības sistēmu. 

Daugavpils dome grib mainīt 1300 gaismekļus 12 ielās. Projekta izmaksas plānotas 1,6 miljoni eiro.  Darbu veicēju pilsēta izvēlas atklātā konkursā, kas noslēgsies 10. decembrī. 

Saulkrastos konkurss noslēgsies nākamnedēļ. Arī te pašvaldība prasa, lai pretendenta darbiniekiem būtu pieredze  200 LED gaismekļu un to vadības sistēmas uzstādīšanā. 

Uz raidījuma žurnālistu jautājumu, vai būtu gatavs derībām, ka konkursā neuzvarēs firma Derex, Saulkrastu domes deputāts un Iepirkumu komisijas priekšsēdētājs Bruno Veide (LZS) apgalvoja, ka par "tādu firmu Derex neko nezinu, neesmu pat dzirdējis. Nekad iepriekš man nav bijis šāds te iepirkums, kas ir saistīts ar lampām, tāpēc tas bija diezgan smags gadījums - sagatavot nolikumu. Meklējām speciālistus."

Veide gan nenoliedza, ka dzirdējis par Vizulo: "Vizulo? Zinu tādus lampu modeļus, jā tas ir dzirdēts." Deputāts norādīja, ka noteicošā būšot cena, ja tiks izpildīti visi normatīvi. Saulkrasti dokumentus iepirkumam  gatavojuši paši, pašpikojot no citu pašvaldību jau izsludinātajiem iepirkumiem un konsultējoties ar Rīgas Tehniskās universitātes ekspertiem. Paraugs bijis Ķekavas pašvaldības nolikums. 

Nolikumu un tehnisko specifikāciju Ķekavai, ko norakstīja Saulkrasti, gatavoja Daugavpils uzņēmums Rem Pro. Šī firma piedalījusies arī Daugavpils konkursa tapšanā. Ķekavas ierēdņiem neesot šaubu, ka darbs izpildīts kvalitatīvi un konkurss ir pašvaldībai izdevīgs. 

Lursoft dati liecina, ka konkursa specifikāciju rakstītājs Rem Pro ir saistīts ar konkursa uzvarētāju Derex. 2013. gadā Rem Pro ir ieķīlājis savu mantu, lai būvnieks varētu saņmet 462 tūkstošu eiro kredītu Luminor bankā. Parāds joprojām nav dzēsts.

Ja veiksme arī turpmāk smaidīs konkursu uzvarētājam Derex, tā apgrozījums gada laikā no pusotra miljona varētu pieaugt līdz 10 miljoniem eiro.

Uzņēmums pieder Aleksejam Krasko, viņš ir arī vienīgais valdes loceklis.

Savukārt SIA Vizulo ir veiksmīgs uzņēmums, kas vienīgais Latvijā specializējies LED gaismekļu ražošanā. Tas lepojas, ka vairāk nekā 80% tā produkcijas tiek eksportēti. Vizulo ražotie gaismekļi uzstādīti Somijā, Nīderlandē un Francijā. Lursoft dati liecina, ka patiesā labuma guvēja uzņēmumā caur vairākām kompānijām ir Linda Zeltiņa.

Uzņēmuma ciešs sadarbības partneris ir firma Lucidus, kur īpašniekos pastarpināti ir arī izmanīgā uzņēmēja Māra Martinsona ģimene.

Uzņēmumā stāsta, ka galvenās tā priekšrocības ir kvalitāte un spēja ātri piemēroties katra pasūtītāja prasībām. 

Vizulo eksporta vadītājs Kristaps Ticmanis raidījumam norāda, ka "konkrētas standarta cenas nav. Visi projekti pirms tam tiek sarēķināti, kas būs nepieciešams viņos, kāda jauda būs nepieciešama, tehniskā puse pirms tam tiek sarēķināta, un tikai tad mēs piedāvājam cenu, jo bez tās sarēķināt cenu nav iespējams." Viņš noliedz, ka uzņēmums ārzemēs tādus pašus produktus piedāvā lētāk.

Ar Vizulo ražotajiem LED gaismekļiem apgaismos ielas arī Gulbenē un Ludzā. Abās pilsētās tehniskos noteikumus gatavoja cita Daugavpils firma - SIA Forston. Forston rezultāts sanācis ļoti līdzīgs kā konkurentam Rem Pro - Vizulo gaismekļus uzstādīs Derex

Egils Zariņš, Latvijas Vides investīciju fonda valdes priekšsēdētājs, raidījumam skaidro, ka nevērtējot aspektus pēc tā, cik līdzīgi ir nolikumi. "Mēs vērtējam, lai atbilst likuma prasībām. Ja neatbilst, tad mēs atbilstoši rīkojamies, samazinām finansējumu."

Pašvaldību konkursu nolikumus un rezultātus neviens nav apstrīdējis. Nekā personīga uzrunātie uzņēmēji un apgaismes sistēmu tirgotāji  vai nu vispār atteicās paust viedokli par šo iepirkumu, vai atzina, ka sūdzēties nav nozīmes, jo uzvarētāji no tā nemainīsies. 

Līdz šim Daugavpils uzņēmums Derex un Vizulo ir vinnējuši konkursos Ķekavā, Gulbenē un Ludzā. Nākamnedēļ būs skaidrs, vai tas pats notiks  Rēzeknē, Baldonē, Lielvārdē un Saulkrastos.

Top komentāri

pašvaldības=korupcija+izšķērdība
p
pašvaldības Latvijā ir korupcijas un izšķērdības citadeles
Dzērājs, zaglis, izspiedējs, narkom
D
Jūrmalā viss pa vecam
Otkats Baigais
O
Jūrmalā bez kukuļa, kā pret sienu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas