Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Degvielas tirgotāji atbalsta eiro ieviešanu

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija (LDTA) un Degvielas tirgotāju un ražotāju savienība (DTRS) otrdien, tiekoties ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, pauda atbalstu ieviešanai ar 2014. gada 1. janvāri un apņēmās pārejas procesā rīkoties atbildīgi, nepieļaujot nepamatotu degvielas mazumtirdzniecības cenu pieaugumu.

LDTA prezidents Ojārs Karčevskis un DTRS prezidents Sergejs Semjonovs uzsvēra, ka degvielas tirgotāji, pārrēķinot cenas no latiem uz eiro, vadīsies tikai pēc oficiāli noteiktā kursa un nepieļaus mākslīgu cenu paaugstināšanu. Tāpat abas organizācijas, kas apvieno visus nozīmīgākos degvielas mazumtirgotājus Latvijā, pauda gatavību pievienoties kampaņai Godīgs eiro ieviesējs, ko organizē Latvijas Darba devēju konfederācija sadarbībā ar Ekonomikas ministriju.

Tāpat tikšanās laikā premjers ar degvielas tirgotāju organizācijām pārrunāja vairākus priekšlikumus efektīvākai ēnu ekonomikas un nelegālās degvielas tirdzniecības apkarošanai. V.Dombrovskis atbalstīja LDTA un DTRS priekšlikumu Baltijas valstu premjeru līmenī pārrunāt ierobežojumu noteikšanu juridiskajām personām attiecībā uz pāri Latvijas austrumu robežai ievedamajiem degvielas apjomiem. Degvielas tirgotāji norādīja, ka kravas automašīnu degvielas tvertņu ietilpība mēdz sasniegt pat 1,5 tonnas un šādā veidā Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas Latvijā tiek ievests ievērojams degvielas apjoms. Daļa no tā nonāk nelegālajā tirgū, uzsvēra degvielas tirgotāji. Lai šo situāciju risinātu, Latvijai līdzīgi kā Polijai, Somijai un virknei citu valstu būtu nepieciešams noteikt ierobežojumus kravas automobiļu degvielas tvertnēs pieļaujamajam degvielas apjomam, šķērsojot valsts robežu.

V.Dombrovskis atbalstīja arī degvielas tirgotāju priekšlikumu sagatavot stingrākus noteikumus dažāda apjoma degvielas uzglabāšanas cisternu reģistrācijai un uzraudzībai. O.Karčevskis un S.Semjonovs informēja, ka papildus aptuveni 600 legāli reģistrētajām degvielas uzpildes stacijām Latvijā ir vēl aptuveni 12 000 dažāda apjoma degvielas uzglabāšanas cisternas un daļa no tām tiek izmantotas nelegālajai degvielas apritei. Ministru prezidents uzdeva Valsts ieņēmumu dienestam sagatavot priekšlikumus šī jautājuma risināšanai.

Tikšanās laikā V.Dombrovskis pauda arī gandarījumu par 2012. gada 29. maijā parakstīto memorandu starp valdību un abām degvielas tirgotāju organizācijām par PVN likmes samazināšanas atspoguļošanu mazumtirdzniecības cenās. Degvielas tirgotāji atzinīgi novērtēja, ka, līdz ar PVN likmes samazināšanu līdz 21% Latvija šajā jomā atguvusi konkurētspēju ar Lietuvu, kur spēkā ir identiska likme. Savukārt premjers uzsvēra, ka, pateicoties atbildīgai tirgotāju rīcībai, nodokļa likmes samazināšana pietiekami skaidri izpaudusies mazumtirdzniecības cenās, par ko liecina arī inflācijas rādītāji, kas 2012. gadā Latvijai bija pārliecinoši zemākie starp Baltijas valstīm.

LDTA apvienojušies degvielas mazumtirdzniecības uzņēmumi Statoil Fuel & Retail Latvia, Neste Latvija, Astarte nafta, LUKoil Baltija R, Orlen Latvija, Kurzemes degviela un citi uzņēmumi, savukārt DTRS apvieno aptuveni 90 degvielas uzpildes stacijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas