Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Deklarējoties dzīvoklī līdz 1.martam, NĪN atlaides Rīgā saņems ģimenes ar bērniem

Deklarējoties dzīvokļos Rīgā laika periodā līdz 1.martam, nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumi tiks piemēroti ģimenēm ar bērniem, šodien vienbalsīgi lēma Rīgas dome.

Attiecīgi tiks grozīti Rīgas domes 198.saistošie noteikumi par NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtību. Tie nosaka, ka ģimene ar vienu bērnu ir tiesīga saņemt NĪN atlaidi 50% apmērā, ar diviem bērniem - 70% apmērā, bet ar trim un vairāk - 90% apmērā.

Atbalstot deputātes Olgas Veidiņas (Saskaņa) priekšlikumu, dome noteica, ka, deklarējoties laikā līdz 1.martam, NĪN atvieglojumu 90% apmērā varēs saņemt arī personas, kurām taksācijas gada 1.janvārī aprūpē bijis bērns, kas saņem apgādnieka zaudējuma pensiju.

Opozīcijas deputāti pauda neizpratni, kādēļ šos grozījumus nevarēja pieņemt jau 16.februāra domes sēdē, kurā opozīcija uz to aicināja. Rīgas domes Vienotības frakcijas priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte debatēs sacīja, ka situācija norāda uz valdošās koalīcijas nekompetenci. "Izskatās, ka koalīcija spēj rīkoties tikai tad, kad ir spiediens no opozīcijas," pauda deputāte. Viņa sacīja, ka opozīcijas deputāti šodien plānoja iesniegt parakstus ārkārtas domes sēdes sasaukšanai, lai lemtu par šo pašu jautājumu. "Un, ja mēs sasauktu, jūs te ierastos un balsotu pret ģimenēm ar bērniem, vai? Nebūtu, kur sprukt!" sacīja Ēlerte.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR), kurš šodien vadīja ārkārtas sēdi, sacīja, ka iesniegums par Ēlertes minēto ārkārtas sēdes sasaukšanu no opozīcijas nav saņemts.

Tikmēr domes NA frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis debatēs pauda, ka būtu jābeidz meklēt vainīgie, kādēļ šis jautājums netika ātrāk sakārtots, bet gan vienkārši kopīgi jāpieņem lēmums ģimeņu ar bērniem labā.

Atlaides varēs saņemt gan ģimenes ar bērniem, kas dzīvokļos būs deklarējušās līdz 2016.gada 1.janvārim, gan arī tās, kas dažādu iemeslu dēļ to nepaspēja izdarīt un piedeklarēsies līdz mēneša beigām. Atlaides tiks piešķirtas ar nosacījumu, ka uz 1.martu ģimenes locekļi jau ir piedeklarēti savā mājvietā, tādēļ pašvaldība aicina deklarēšanos neatlikt uz pēdējo brīdi.

Grozījumi nemainīs NĪN atvieglojumu piešķiršanu objektiem, kam atvieglojumi piešķirti jau atbilstoši objektā deklarētajām personām 2016.gada 1.janvārī, neatkarīgi no personu deklarēto dzīvesvietu datu izmaiņām pēc gada sākuma. Proti, atvieglojumu saņemšanai 198.domes saistošo noteikumu par NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtību 11.punktā minētajām personām nav jābūt deklarētām objektā gan 2016.gada 1.janvārī, gan 1.martā, bet ir pietiekami, ja personas ir deklarēta attiecīgajā objektā tikai vienā no šiem datumiem.

Minēto grozījumu ietekme uz pašvaldības ieņēmumiem plānota 250 000 eiro apmērā. Papildu maksāšanas paziņojumu sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas plānotas 25 000 eiro apmērā.

Grozījumi stāsies spēkā pēc saskaņošanas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un publicēšanas "Latvijas Vēstnesī". Pašvaldībā norāda, ka tas varētu notikt apmēram triju dienu laikā.

Kā ziņots, 16.februārī Rīgas dome lēma pagarināt deklarēšanās periodu līdz 1.martam, lai iedzīvotāji, kas dzīvesvietās nebija paspējuši piedeklarēties līdz 1.janvārim, būtu tiesīgi saņemt 197.noteikumos "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā" paredzēto samazināto NĪN likmi par dzīvoklī deklarētiem iedzīvotājiem. Attiecīgi tika grozīti šie noteikumi. Tomēr šie grozījumi līdz šim neattiecās uz atvieglojumiem ģimenēm ar bērniem, ko regulē citi - 198.noteikumi par NĪN atvieglojumu samaksas piešķiršanas kārtību.

Pārejas periodu attiecināt arī uz atvieglojumiem ģimenēm ar bērniem Rīgas domes vadību iepriekš aicināja opozīcijas deputāti. Tomēr Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņa) iepriekšējā domes sēdē, kurā dome lēma pagarināt deklarēšanās periodu līdz 1.martam, skaidroja, ka lielākā daļa tukšo dzīvokļu pieder vai nu ārzemniekiem, vai juridiskām personām, tādēļ šie atvieglojumi ģimenēm ar bērniem nebūtu aktuāli.

Jau ziņots, ka Rīgā no šī gada īpašniekiem par mājokļiem bez deklarētiem iedzīvotājiem, nesakoptu zemi un patvaļīgas būvniecības objektiem pieaug NĪN, kā arī stājās spēkā jauni atvieglojumi tā samaksas kārtībā, paredz Rīgas domes saistošie noteikumi par NĪN Rīgā un grozījumi noteikumos par atvieglojumiem NĪN piešķiršanas kārtībā pilsētā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas