Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Deputātu parādi lielāki par dažu novadu budžetiem

Kopējie 12. Saeimas deputātu parādi ir vairāk nekā 5,2 milj. eiro – apmēram tik lieli šogad tiek plānoti Krimuldas, Baldones, Ropažu, Rundāles, Strenču un vairāku citu novadu budžeta ieņēmumi. Pēc Finanšu ministrijas datiem, ir pašvaldības, kuru gada ienākumi ir vēl mazāki, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Parādsaistības ir 38 Saeimas deputātiem, tiesa, lielai daļai vien dažos vai dažos desmitos tūkstošu mērāmas. 17 deputātu saistības pārsniedz 100 tūkstošus eiro, puse no tiem ir Saeimas jaunpienācēji, piemēram, no ZZS ievēlētais bijušais motokrosa braucējs Artis Rasmanis ar 160 tūkstošu eiro parādiem, žurnāliste Regīna Ločmele-Luņova (Saskaņa), kura aktīvi iestājusies par Zolitūdes traģēdijā cietušo tiesībām, ar 145 tūkstošu eiro lielām saistībām, gastroenterologs un politiķis Hosams Abu Meri (Vienotība) ar 125,3 tūkst. eiro saistībām utt.

122,4 tūkstošus eiro lielus parādus savā 2013. gada amatpersonas deklarācijā uzrādījis no partijas No sirds Latvijai Saeimā ievēlētais Latvijas Universitātes profesors Ringolds Balodis. Tikai dažus mēnešus vēlāk Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) norādītajā informācijā nav minētas parādsaistības, kuras pārsniedz 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas.

Ievērojami lielākas saistības ir viņa partijas biedram Romānam Mežeckim, kura pērnā gada deklarācija nedod arī pilnīgu pārliecību par to, ka šīs saistības ir iespējams pildīt. Proti, viņš deklarējis 593,5 tūkstošus eiro lielus parādus, savukārt ienākumos norādījis vien 11 tūkstošus eiro, kas lielākoties gūti Jūrmalas domē, par kuras deputātu no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) viņš pērn tika ievēlēts. Uzkrājumi vai aizdevumi, kurus atgūstot būtu iespējams segt saistības, netiek norādīti.

Jāpiebilst, ka starp lielākajiem parādniekiem ir vēl viens šoruden Saeimā no partijas No sirds Latvijai ievēlēts deputāts – Gunārs Kūtris. Viņa saistības ir teju 215 tūkstošus eiro lielas. Tiesa, viņa ienākumi pērn arī bijuši lielāki nekā partijas biedriem Mežeckim un Balodim – 73 tūkstoši eiro, turklāt izveidoti arī 52 tūkstoši eiro uzkrājumi.

Par lielāko parādnieku joprojām uzskatāms Nacionālās apvienības Visu Latvijai -TB/LNNK (NA) biedrs Imants Parādnieks. Viņš bija lielākais parādnieks arī iepriekšējās Saeimas sasaukumā. Viņa saistības ir teju 820 tūkstošus eiro lielas, taču, salīdzinot ar informāciju iepriekšējās deklarācijās, tās pakāpeniski samazinās. Jāpiebilst, ka Parādnieks ir arī viens no dāsnākajiem šīs Saeimas aizdevējiem. Viņš aizdevis 653,6 tūkstošus eiro.

Parādnieku TOP otrās vietas ieguvējs (ar 637,3 tūkstošiem eiro) ZZS biedrs Rihards Eigims aizdevis vairāk nekā vienu miljonu eiro, izriet no viņa deklarācijas.

Gan lieli parādi – 370 tūkstoši eiro –, gan lieli aizdevumi – 908,4 tūkstoši eiro – ir arī no Latvijas Reģionu apvienības (LRA) ievēlētajam Dainim Liepiņam. Vislielākais aizdevējs gan ir Guntis Belēvičs (ZZS), kurš, kļuvis par veselības ministru, Saeimas deputāta mandātu nenolika. Viņš aizdevis vairāk nekā 3,5 miljonus eiro, kā pats iepriekš skaidrojis medijiem, zemnieku saimniecības Zemitāni attīstībai.

Visu Saeimas deputātu lielāko parādnieku topu vairāk lasiet ceturtdienas, 18. decembra laikrakstā Dienas Bizness.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas