Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Divvalodības atbalstītāju video, kurā nelikumīgi izmantota dziesma Manai tautai, izņemts no Vimeo

Video, kurā divvalodības atbalstītāji nelikumīgi izmantojuši dziedātājas Ievas Akurāteres izpildīto leģendāro dziesmu Manai tautai, kas 80.gadu beigās kļuva par neoficiālo Atmodas himnu, ceturtdien tika izņemts no interneta platformas Vimeo, Dienai apliecināja AKKA/LAA pārstāvis Reinis Briģis.

Diena jau vēstīja, ka I.Akurātere trešdien vērsās AKKA/LAA ar norādi, ka viņas izpildītā dziesma Manai tautai bez autora atļaujas izmantota divvalodības atbalstītāju veidotā video, kurā tiek aicināts piedalīties 18.februārī gaidāmajā referendumā par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts valodas statusu krievu valodai. Video arī tiek parādīta vēlēšanu zīme, kurā ievilkts krustiņš iepretim vārdam "par", kas nozīmē atbalstu oficiālajai divvalodībai Latvijā.

R.Briģis stāstīja, ka pēc I.Akurāteres sniegtās informācijas AKKA/LAA nosūtīja Vimeo LLC Autortiesību pārkāpumu departamentam paziņojumu par autortiesību pārkāpumu. "Konkrēti - pārkāpumu Vimeo vietnē attiecībā uz mūsu pārstāvētā autora Andra Ritmaņa darba Manai tautai izmantojumu ar pieprasījumu nekavējoties izņemt vai padarīt nepieejamu visu materiālu, kurā ir šis pārkāpums," Dienai norādīja R.Briģis. "Šorīt [piektdien - red.] autortiesību aģentūra saņēma no Vimeo paziņojumu, ka ir slēgta pieeja attiecīgajai vietnei un no Ievas Akurāteres saņēmām pateicības vēstuli par reakciju."

AKKA/LAA pārstāvis uzsvēra, ka, lai arī šajā gadījumā AKKA/LAA iestājās par autora interesēm attiecībās ar Vimeo, "šis ir tas gadījums, kad par autora darbu izmantošana reklāmā, tai skaitā politiskā, atļauju izsniedz un atlīdzību par to nosaka pats autors, jo šeit tiek skartas viņa personiskās tiesības". "Tāpēc šajā gadījumā tiesiski korekti no video veidotāju puses būtu prasīt atļauju tieši no paša darba autora, savukārt autoram ir tiesības atļaut vai liegt izmantot savu darbu reklāmā," skaidroja R.Briģis.

Nākamie soļi šajā gadījumā saskaņā ar likumu varētu būt, ka autors var vērsties pret reklāmas veidotājiem civiltiesiski, kā arī griezties ar sūdzību tiesībaizsardzības iestādēs, kurām tad būtu jāvēršas pret konkrētā video veidotājiem saskaņā ar administratīvā procesa regulējumu, skaidroja AKKA/LAA pārstāvis.

"Vakar aizsūtīju vēstuli AKKA/LAA par autortiesību pārkāpumu šīs dziesmas izmantošanā," norādot uz video, kurā izmantota I.Akurāteres dziedātā un Andra un Brigitas Ritmaņu sarakstītā dziesma Manai tautai, Dienai trešdien stāstīja pati dziedātāja

Viņa arī apliecināja, ka jau otrdien sazinājusies ar Ritmaņiem, kas patlaban dzīvo Kalifornijā, un arī viņi bijuši sašutuši par dziesmas izmantošanu pretvalstiskā video, par ko sūdzējušies video servisa nodrošinātājiem Vimeo, kas bāzēts ASV. "Notiks arī izmeklēšana, lai noskaidrotu, kas ir tās personas, kas video izveidojušas," Dienai atklāja I.Akurātere.

Jautāta, kāpēc viņa vērsusies tieši pret šo gadījumu, jo viņas dziedātas dziesmas regulāri tiek izmantotas dažādu video veidošanai, I.Akurātere skaidroja, ka dziesma minētajā video tikusi izmantota Latvijas graušanai un nācijas iznīcināšanai, bet savulaik tā sarakstīta pavisam pretējiem mērķiem - Latvijas nācijas stiprināšanai un apvienošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas