Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Drīzumā cigaretes varēs nopirkt no 21 gada vecuma

Balsojumā par šo priekšlikumu par bija 65, pret – 11, atturējās deviņi, bet par likuma izmaiņu kopumu atbalsts bija vienbalsīgs - ar 87 deputātu atbalstu, taču nebalsoja septiņi deputāti.
Cigaretes Latvijā varēs nopirkt no 21 gada vecuma, paredz Saeimas deputātu vairākuma ceturtdien otrajā lasījumā atbalstītais priekšlikums izmaiņām likumā par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu.

Attiecībā uz tabakas izstrādājumu pieejamību Saeima līdz 21 gadam palielina vecumu, no kura drīkstēs iegādāties cigaretes. Savukārt personām no 21 līdz 25 gadiem, iegādājoties tabakas izstrādājumus, būs pienākums bez uzaicinājuma uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Jau pašlaik līdzīga kārtība noteikta, personām līdz 25 gadu vecumam iegādājoties alkoholu.

Diskutējot par priekšlikumu, kas paredz līdz 21 gadam palielināt vecumu, no kura iespējams iegādāties cigaretes, deputāti ieslīga garākās debatēs.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Inga Vanaga par šo priekšlikumu iebilda, jo no 18 gadu vecuma tātad persona mūsu valstī var laulāties bez vecāku atļaujas, var piedalīties vēlēšanās, doties uz ārzemēm, dienēt armijā un ņemt kredītus, var lietot arī alkoholu. 

"Šeit sanāk tā, ka iegādāties šīs cigaretes nevarēs, bet smēķēt no 18 gadu vecuma varēs. Nu tā sanāk pēc tā, kā šis likumprojekts tiek virzīts. Pirkt nevar, bet smēķēt var, ja kāds pacienā, ja ir 18 gadi. Un es domāju, ka šeit vairāk tomēr ir jādomā par preventīviem pasākumiem," teica deputāte.

Līdzīgās domās bija arī deputāts Ingmārs Līdaka (Zaļo un zemnieku savienība), kurš arī uzstāja, ka nebūtu pamatoti pilngadīgiem cilvēkiem liegt cigarešu iegādi un smēķēšanu. Tas veicināšot kontrabandas cigarešu noietu. Viņa frakciajas biedrs narkologs Jānis Strazdiņš (Zaļo un zemnieku savienība) iebilda, paužot, ka, jo agrāk jaunietis sāk smēķēt, jo lielāka iespēja, ka viņš kļūs atkarīgs no nikotīna un smēķēšana nodarīs būtisku kaitējumu viņa veselībai.

Savukārt Saeimas Juridiskās komisijas deputāts Andrejs Judins (Vienotība) norādīja, ka no juridiskā viedokļa līdz ar vecuma sliekšņa paaugstināšanu cigarešu iegādei būtu jāparedz, ka smēķētāji, kuri nav sasnieguši 21 gada vecumu, ir administratīvi sodāmi par smēķēšanu. 

Likumā būs ierakstīts, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst. Līdztekus likumprojekts paredz virkni jaunu smēķēšanas ierobežojumu. Smēķēt būs aizliegts publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja viņa pret to iebilst, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni. Ja kādas mājas iedzīvotājiem būs pamatoti iebildumi, smēķēt nedrīkstēs arī uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām. 

Savukārt aizliegums smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās papildināts ar normu, ka smēķēt nedrīkst arī tuvāk par 10 metriem no šo māju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

"Deputāti ir atbalstījuši Ārstu biedrības ierosinājumu likumā skaidri un gaiši ierakstīt, ka nesmēķētāju tiesības dzīvot nepiedūmotā vidē stāv augstāk par smēķētāju interesēm. Līdztekus smēķētājiem būs jāsadzīvo ar aizvien jauniem ierobežojumiem un neērtībām, kas ikreiz atgādinās, vai labāk tomēr nebūtu atteikties no šī nāvējošā ieraduma,” par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāju Aiju Barču citē Saeimas Preses dienests. 

Komisijā atbalstīta arī jauna smēķēšanas definīcija, ietverot tajā elektronisko cigarešu smēķēšanu. Tādējādi smēķēšanas ierobežojumi attieksies arī uz elektroniskajām cigaretēm, uzsvērusi komisijas vadītāja.

Tabakas izstrādājumu tirdzniecība līdztekus jau iepriekšējiem ierobežojumiem būs aizliegta arī valsts un pašvaldību iestāžu telpās un teritorijās, kā arī internetā. 

Likumprojekts vēl skatāms trešajā galīgajā lasījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas