Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars

Eiro ieviešanas cenu monitorings tiks veikts tikai populārākajās tirdzniecības vietās

Patēriņu cenu monitorings eiro ieviešanas ietvaros Latvijā tiks veikts tikai populārākajās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās, trešdien vēsta Latvijas radio. Tas nozīmē, ka veikali nomalēs uzraudzīti netiks. Ministrija paļaujas uz pašiem iedzīvotājiem, ka tie ziņos, ja fiksēs pārkāpumus, jo izkontrolēt visu neesot iespējams.

Kamēr Latvijā valda šaubas par to, vai eiro dēļ nepaaugstināsies inflācija, vai tirgotāji būs godprātīgi, Igaunijā, kur eiro jau ir ieviests, uz šiem jautājumiem jau atbildēts. Tāpat ne bez aizķeršanās noritējis Ekonomikas ministrijas izsludinātais konkurss par to, kura iestāde būs deleģēta veikt monitoringu. Konkursā uzvarējusi kompānija, kurai pārmet iespējamu interešu konfliktu.

Latvijas radio vēsta, ka eiro ieviešanas cenu monitorēšanai konkursā uzvarējusi SIA “Aptauju centrs", kas, visticamāk, saņems gandrīz 40 tūkstošus latu, lai šogad veiktu eiro ieviešanas cenu monitoringu. Šāds monitorings ir iekļauts Nacionālajā eiro ieviešanas plānā, tā galvenais mērķis ir novērot cenu svārstības pirms eiro ieviešanas. “Aptauju centrs", piedāvājot zemāko cenu, pirms neilga laika uzvarēja Ekonomikas ministrija izsludinātajā iepirkumā par cenu monitoringu. Tomēr īsi pēc rezultātu paziņošanas, Iepirkumu uzraudzības birojs saņēma sūdzību. Izrādās, “Aptauju centrs", kas izveidots vien pērnā gada vasarā, apkalpojis uzņēmumu, kas iekļauts arī monitorējamo sarakstā, līdz ar to konkursa uzvarētājs varētu būt neobjektīvs, norāda nozares eksperti. Pats “Aptauju centra" valdes loceklis Andris Avotiņš noliedz, ka uzņēmums radīts ar šādu nolūku. To noliedz arī Ekonomikas ministrijas pārstāve Linda Duntava, sakot, ka tā, visticamāk ir likumsakarība. Turklāt, uzņēmuma vadītājam ir liela pieredze cenu monitorēšanā arī pirms šī uzņēmuma dibināšanas. Kamēr Iepirkumu uzraudzības birojā sūdzību par konkursa rezultātu vēl izskata, ministrijas pārstāvji esot diezgan droši, ka līgums tiks noslēgts ar Aptauju centru.

Plānots, ka cenu monitorings līdz septembrim notiks reizi mēnesī. Pēc tam - reizi nedēļā, jo tad sāksies cenu paralēlās atspoguļošanas periods. Ekonomikas ministrijā norāda, ka tas ir kritiskais brīdis, kad tirgotājiem varētu rasties vēlme cenas paaugstināt.

Paralēli monitoringam, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs kontrolēs to, vai ir notikusi pareiza pāreja no latiem uz eiro, piemēram, vai tirgotājs izmanto oficiālo kursu valūtas konvertācijā. Arī tam valsts ir piešķīrusi prāvu naudas summu. Šī gada otrajai pusei 34,5 tūkstošus latu, nākamā gada pirmajai pusei vairāk nekā 37 tūkstošus.

Tomēr gan monitorings, gan PTAC veiktās pārbaudes attieksies tikai uz populārākajām tirdzniecības vietām un pakalpojumu sniedzējiem. Tādēļ Ekonomikas ministrija aicina reģionu iedzīvotājus būt aktīviem un pašiem ziņot, ja tirgotājs cenu cēlis, iespējams, nepamatoti. Paredzēts, ka negodīgos tirgotājus publiski nokauninās, izveidojot tā saucamo melno sarakstu.

Eiro ieviešas ietvaros būs kampaņa "Godīgs eiro ieviesējs." Ir paredzēts parakstīt memorandu starp uzņēmējiem un valdību, ka cenas netiks nepamatoti celtas. Tiem, kas būs parakstījuši un apņemšanos pildīs, tiks piešķirta īpaša zīme, pēc kā patērētājs sapratīs, ka tirgotājam var uzticēties. Būs arī sodi, ja noteikumi netiks ievēroti.

Tomēr, kā noskaidrojis Latvijas radio, ja cenas tiks paaugstinātas vienkārši tāpat, Ministrija norāda, ka tai nav rīku, lai to kontrolētu, jo cenu paaugstināšana vai pazemināšana ir katra tirgotāja kompetencē. Jo arī cilvēki var izvēlēties, vai iepirkties veikalā, kurā preces ir dārgākas, vai to darīt citā, kur ir lētāk.

Latvijas Tirgotāju asociācija šādu monitoringu veic jau no 1996. gada. Asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusevičs iesmejas - to, ko ministrija pasūtījusi par lielu naudu, asociācija bez grūtībām dara par velti jau gadiem. Danusevičs uzskata, ka vajadzētu vairāk monitorēt ražotājus, nevis tirgotājus.

Gada nogalē tiks sludināts jauns iepirkums nākamā gada cenu monitoringam, kad eiro jau būs ieviests. Informāciju par cenu monitoringa rezultātiem varēs redzēt ekonomika ministrijas, gan arī eiro.lv mājas lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas