Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ekonomikas ministrija: Ķīnas tirgus Latvijas pārtikai atvērts

Saistībā ar Krievijas embargo Latvijas pārtikas preču ražotājiem kā pirmajiem Baltijas valstīs patlaban ir rasta iespēja eksportēt preces uz Ķīnu, savukārt produkcijas apjoms būs atkarīgs no ražotāju spējas konkurēt ar savas preces kvalitāti pārsātinātajā Āzijas tirgū, portālu Diena.lv informēja Ekonomikas ministrija.

"Ķīnas tirgus, neapšaubāmi, ir viens no prioritārajiem un perspektīvajiem tirgiem, kuru ir vērts aplūkot mūsu ražotājiem un kur no Ekonomikas ministrijas puses būs atbalsts un palīdzība kontaktu dibināšanā,” norādījis ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (kandidē no Vienotības).

"Piena ražotāji ir izrādījuši ļoti aktīvu interesi par šo tirgu, arī citiem pārtikas ražotājiem par to ir interese. Tāpēc aicinu uzņēmējus sekot līdzi informācijai, vērsties pēc konsultācijām Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā un, izmantojot mūsu atbalstu, strādāt pie jaunu kontaktu dibināšanas," pauda ministrs.

Ķīnas amatpersonas jau pārbaudījušas vairākus Latvijas uzņēmumus - piena pārstrādes uzņēmumus, piemēram, Rīga piena kombinātu; kā arī gaļas pārstrādes uzņēmumus, piemēram, Viesuļi, Biomeat, Cēsu miesnieks, Kurzemes gaļsaimnieks un citus.

Perspektīvais Ķīnas tirgus ir ārkārtīgi liels un piedāvā plašas iespējas Latvijas komersantiem - iedzīvotāju skaits Ķīnā 2014. gada jūlijā bija 1,35 miljardi, nodarbināto iedzīvotāju skaits pārsniedz 800 miljonus, turklāt pēdējos 15 gados ievērojami ir palielinājusies Ķīnas iedzīvotāju pirktspēja.

Pašlaik Ķīna ir 13. nozīmīgākais Latvijas ārējās tirdzniecības partneris, turklāt pēdējo piecu gadu laikā Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Ķīnu ir palielinājies piecreiz.

2013. gadā Latvijas preču eksports uz Ķīnu bija 83,9 miljoni eiro, savukārt Ķīnas preču imports uz Latviju bija 336,6 miljoni eiro. Pērn no Latvijas uz Ķīnu no Latvijas tika eksportēti lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības produkti par kopējo vērtību 8,41 miljoni eiro. Galvenais produkts, ko Latvija pastāvīgi eksportē uz Ķīnu, ir mellenes, kā arī citas saldētas ogas. 2013. gadā šī produktu grupa bija 84 % jeb 7 miljoni eiro no visu lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības produktu eksporta vērtības, liecina Ekonomikas ministrijas apkopotie dati.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas