Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Eksperti diskutē par smēķēšanas kaitīgumu un tās alternatīvām

Par smēķēšanas un tās izraisīto seku veselībai mazināšanu septembra beigās Grieķijā notikušajā ceturtajā zinātniskajā samitā Tabakas kaitējuma samazināšana: jauni produkti, pētniecība un politika diskutēja zinātnieki no visas pasaules.

Šogad pasākums notika virtuālajā vidē un to organizēja jaunizveidotā Starptautiskā smēķēšanas kontroles un kaitējuma mazināšanas asociācija (SCOHRE).

Nikotīna un tabakas izpētes biedrības dibinātājs no Zviedrijas, profesors Karls Fagerstroms, diskusijā par smēķēšanas nākotni Eiropā, norādīja, ka Zviedrijā, līdzīgi kā citās valstīs, tiek strādāts pie tā, lai mazinātu smēķētāju skaitu.

Pēc K. Fagerstroma paustā, Zviedrijā arvien vairāk jaunu cilvēku izvēlas nesmēķēt, tādējādi faktiski izvairoties no saslimšanām, kuras var izraisīt smēķēšana. Tajā pašā laikā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs ar smēķētāju skaita un līdz ar to šī netikuma izraisīto nāves gadījumu skaita samazināšanu gan tik viegli nesokas. “Mēs redzam, ka ES vidējais smēķētāju skaits ir krietni lielāks, nekā tas ir Zviedrijā,” pauda zinātnieks, piebilstot, ka līdz ar to arī mirstības rādītāji Zviedrijā no smēķēšanas izraisītām saslimšanām ir krietni zemāki.

Taču interesanti - salīdzinot ar citām ES valstīm, Zviedrijā nav ļoti drastiski  smēķēšanas ierobežojumi. “Tad kāpēc Zviedrijā smēķētāju skaits, vēža gadījumu skaits samazinās?” retoriski jautāja K. Fagerstroms, vienlaikus akcentējot - smēķētāju skaita samazinājums un līdz ar to arī saslimšanu skaita sarukums skaidrojams ar to, ka iedzīvotāji izvēlas dažādas alternatīvas tradicionālās tabakas smēķēšanai. Piemēram, Zviedrijā diezgan populāra alternatīva ierastajai smēķēšanai ir nikotīna spilventiņi, kurus parasto cigarešu vietā arvien biežāk izvēlas šīs valsts iedzīvotāji.

“Jārūpējas par to, lai iedzīvotājiem, kuriem ir nikotīna atkarība, to varētu uzņemt, izmantojot mazāk kaitīgas alternatīvas,” skaidroja K. Fagerstroms. Viņš klāstīja, ka ierastās tabakas izstrādājumu aizstājēji, piemēram, jau minētie nikotīna spilventiņi, ir mazāk kaitīgi cilvēka veselībai, ko apliecina arī pēdējo gadu laikā veikto pētījumu rezultāti.

Kardioloģijas profesors no Grieķijas Ignācijs Ikonomidis diskusiju laikā atgādināja, ka visā pasaulē, tostarp Eiropā, ik gadu no dažādām saslimšanām mirst cilvēki, kuri turpina smēķēt. Pētījumu rezultāti rāda, ka aizvien izplatītākie smēķētāju nāves cēloņi ir plaušu vēzis, kā arī sirds un asinsvadu saslimšanas.

“Smēķēšanas atmešana krasi samazina iespēju saslimt ar plaušu vēzi. Jau pēc dažām dienām cilvēkam uzlabojas garšas sajūta, bet pēc smēķēšanas atmešanas ilgākā laika posmā iespējamība saslimt ar plaušu vēzi samazinās pat par 60%,” uzsvēra I. Ikonomidis, piebilstot, ka pēc smēķēšanas atmešanas ar laiku krietni samazinās arī sirds un asinsvadu slimību riski.

“Tādēļ, ņemot vērā joprojām lielo tabakas smēķētāju skaitu pasaulē, jāturpina aktīvi un efektīvi strādāt, lai smēķēšanu samazinātu,” pauda I. Ikonomidis, vienlaikus atgādinot, ka ES ir izstrādāts saslimstības ar vēzi samazināšanas plāns, taču ar tā izpildi pagaidām tik labi nesokas, jo “plānā gan netika runāts par tabakas smēķēšanas alternatīvām, e-cigaretēm, nikotīna spilventiņiem”. 

Tādēļ, pēc I. Ikonomidis domām, aktīvi jāsekmē, lai no parastās tabakas alternatīvām pasargātu gados jaunus cilvēkus, taču vienlaikus ar šādām alternatīvām cigarešu smēķētājiem palīdzētu atmest smēķēšanu, vai veicinātu viņu izvēli par labu  mazāk kaitīgiem nikotīna uzņemšanas veidiem, kas ilgtermiņā varētu samazināt saslimšanas, kas saistāmas ar tabakas smēķēšanu. Vienlaikus diskusiju laikā tika akcentēts, ka pēdējo gadu tendence rāda, ka tikai nodokļu palielināšana tabakas izstrādājumiem nedod vēlamo efektu smēķētāju skaita mazināšanai..

Spānijas onkoloģijas ķirurgs Fernando Fernandess Bueno akcentēja, ka Spānijā, lai mazinātu tabakas smēķēšanu, diezgan bieži tiek ieteikti parastās tabakas aizstājēji, tomēr politiķi ik pa laikam iebilst un nepiekrīt argumentam, ka tabakas aizstājēji ir mazāk kaitīgi par tradicionālajām cigaretēm. “Tādēļ mums jāturpina skaidrot un ar argumentiem pārliecināt cilvēkus, tostarp politiķus, ka tabakas aizstājēji tomēr var palīdzēt ilgtermiņā novērst nāves, kuras izraisa tabaka,” pauda F. Bueno.

Vienlaikus onkologs Joannis Boukovinass samitā norādīja - lai arī sākotnējie pētījumi liecina, ka tabakas alternatīvas ir mazāk kaitīgas, tomēr būtu nepieciešams tabakas aizstājējus pētīt krietni vairāk. “Manuprāt, nepieciešams veikt daudz vairāk un padziļinātāk veikt pētījumus par to, ko tabakas aizstājēji nodara cilvēka ķermenim ilgtermiņā,” uzsvēra J. Boukovinass.

Viņam gan oponēja organizācijas “EUforSnus” dibinātājs Bengts Vibergs, uzsverot, ka jau pašlaik pētījumu rezultātā ir gūts pietiekami pierādījumu tam, lai nikotīna aizstājēja produkti tiktu atzīti par gana drošiem. “Tabakas aizstājēji ļauj cilvēkiem, kuri to vēlas, uzņemt nikotīnu drošākā un mazāk kaitīgā veidā, un nākotnē, iespējams, atmest šo ieradumu pavisam,” viņš pauda.

Vairāki eksperti diskusijās bija vienisprātis, ka nikotīns nav galvenā problēma, kas izraisa nopietnas saslimšanas, piemēram, plaušu vēzi. Lielākās veselības problēmas radot vielas, kas rodas, tabaku dedzinot. Tāpēc vairāk nepieciešams domāt un strādāt pie tā, lai cilvēkiem tiktu piedāvātas mazāk kaitīgas alternatīvas. 

Vienlaikus samita dalībnieki īpaši akcentēja, ka nepieciešams daudz nopietnāk risināt jautājumu, lai nikotīnu saturoši produkti būtu nepieejami bērniem un jauniešiem, tostarp nodrošinot, lai tiktu strikti ievērots vecuma ierobežojums, no kura ir atļauta arī tabakas aizstājējproduktu iegāde.

Starptautiskā smēķēšanas kontroles un kaitējuma mazināšanas asociācija SCOHRE skaidro, ka mūsdienās palielinās to cilvēku skaits, kuri vēlas atmest ierastās tabakas smēķēšanu, pārejot uz mazāk kaitīgiem nikotīna uzņemšanas veidiem.  Organizācijas eksperti norāda, ka aizvien jaunos pētījumos tiek pierādīts, ka nopietnas saslimšanas izraisa tieši klasiskie tabakas produkti, tāpēc, ņemot vērā tehnoloģiju attīstību un iespējas, jāstrādā, lai personām, kuras vēlas atmest smēķēšanu vai vismaz mazināt šī ieraduma negatīvās sekas veselībai, tiktu piedāvāti mazāk kaitīgi nikotīna uzņemšanas veidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas