Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eksperts: Informācijas ēra strauji kļūst par dezinformācijas ēru

Pateicoties pēdējo gadu notikumiem, redzams, ka informācijas ēra strauji kļūst par dezinformācijas ēru, ceturtdien Eiropas politikas analīzes centra (CEPA) un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (NATO StratCom) rīkotajā konferencē sacīja CEPA viceprezidents Pīters Dorans.

NATO dalībvalstis pēc Krievijas agresijas 2014.gadā Ukrainā ieguva otro elpu un, kā regulāri norāda starptautiskie eksperti, netipiski īsā laikā atguva otro elpu un pieņēma būtiskus lēmumus, lai garantētu dalībvalstu, sevišķi Baltijas valstu drošību. Šobrīd Baltijā sāk ierasties nelielas starptautisko karavīru vienības, kas paredzētas kā garants alianses valstu atbalstam dalībvalstīm, kas atrodas tieši pie Krievijas robežas. 

Tomēr, kā norāda CEPA pārstāvji - karavīri nebūt nav viss, Kremlis regulāri izmēģina un dažkārt arī sekmīgi pielieto dažādas dezinformācijas kampaņas, kas, kā jau pēdējos gados ir saprasts, ir neizbēgama ģeopolitisko kontaktu sastāvdaļa. 

Dorans skaidroja, ka šobrīd nejauši vai arī apzināti izplatīt viltus ziņu ir tik viegli kā "ietvītot, ielaikot vai padalīties". Viņš norādīja, ka šobrīd vairs nevar par aizsardzību domāt kā tikai par fiziskas telpas sargāšanu, bet jādomā arī par informācijas laukiem. Viņš gan norādīja, ka šāda veida kampaņās slepenība un negaidītība ir ļoti būtiska, bet šobrīd, ņemot vērā plašo sabiedrisko diskusiju par viltus ziņām un dezinformāciju, zaudē savas priekšrocības. 

Pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš, kurš no Latvijas puses sadarbojas ar Kanādas koordinētajiem spēkiem, skaidroja, ka no Krievijas puses ir trīs galvenie naratīvi. Pirmais - fašisti un fašisma atdzimšana. Pulkvedis arī paredzēja, ka līdz ar 9.maija svētku tuvošanos šis motīvs aktivizēsies. Otrais - Latvija ir izgāzusies, neveiksmīga valsts ar nespējīgu armiju. Trešais - bailes no kara, bailes no eskalācijas.

Savā runā kā ilustratīvu piemēru pulkvedis pieminēja nesen izplatītās viltus ziņas par mācībām Ādažos Summer Shield XIV. Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka viltus ziņu mediju vēstīja, ka mācību laikā izmantos ieročus, kas var ietekmēt cilvēka psihi.

Noslēdzot runu, pulkvedis norādīja, ka Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu nevajag censties atminēt. Pēc Lejiņa domām, nepieciešams virzīties uz priekšu, nevis visu laiku censties atšķetināt Putina "Gordija mezglu".

Vēlāk pētnieki Mārtiņš Kaprāns un Dace Kundrāte stāstīja par naratīviem, ko Kremlis un tam lojālie mediji Latvijā izmanto, lai sētu šaubas un neuzticību. Kā viens no būtiskākajiem aspektiem tika minēta informācijas saduļķošana, proti, par katru notikumu vienlaikus daudzi margināli mediji reproducē dažādas versijas par notikumiem, tādējādi radot apjukumu un neuzticību informācijas videi.

Nesen pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica kā ilustratīvu piemēru izmantoja viltus ziņu stāstu par Donalda Trampa apgalvojumu, ka ASV vairs neatbalstīs Baltijas valstis. Kā rakstīja Re:Baltica: "Trīs dienās rakstu pārpublicēja vismaz 37 dažādas interneta vietnes krievu valodā, ieskaitot Latvijas vesti.lv un ar Kremļa propagandas holdingu Rossiya Segodnya saistītais Baltnews.lt."

Kā pozitīvu piemēru Kundrāte minēja mediju pratību un cilvēku iesaisti informācijas vides drošības uzlabošanā, piemēram, kā to dara Lietuvas un nu jau arī Latvijas anti-troļļu kustības, kas sauktas par elfu biedrībām vai elfu armijām. 

Žurnāls SestDiena jau vēstīja, ka, lai dotu pretsparu profesionālajiem komentētājiem no tā dēvēto troļļu fabrikām, Lietuvā jau daudzus gadus darbojas digitālo elfu vienības. Tagad šādu kustību entuziasti cenšas sākt arī Latvijā. Tās galvenais uzdevums – kliedēt mītus un "troļļu radīto miglu". Vairāk par elfiem lasiet šeit - Digitālās kaujas: Elfi pret troļļiem.

Savukārt Kaprāns skaidroja, ka Kremli atbalstošie krievu mediji Latvijā bieži vien, stāstot par NATO, uzsver, ka tā ir agresīva organizācija, kas provocē Krieviju. Viņš kā satraucošu faktu norādīja, ka krievu mediji bieži atkārto frāzi, ka Krievija sev saglabā visas tiesības atbildēt uz NATO provokācijām.

Top komentāri

fakts
f
Padomju laikos ar propagandu bija ļauts nodarboties tikai oficiālajiem medijiem, avīzēm, radio, TV. Viss bija skaidrs - "četras kājas labi - divas slikti" (Orvels/Dzīvnieku ferma). Tagad informatīvajā telpā par vietu cilvēku smadzenēs sacenšas daudzi jo daudzi. Propaganda (visu pušu), reklāmraksti un slēpti reklāmraksti, uzmanības novēršanas un "dūmu aizsega" raksti utt., utt. Diemžēl nav lielas nozīmes, kas īstenībā ir "patiesība", nozīme ir tikai tam, ko par "patiesību" izvēlas deklarēt tas, kam ir kaut kāda teikšana.
nu nu
n
ko var murgot, kad tad uz pasaules ir iztikuši bez propagandas un preses pīlēm??? paņemiet šito pašu dienu - tepat blakus tīrs propagandas raksts, ka latvijā jāuzņem imigranti, jo esot par zemu dzimstība. tīra dezinformācija, jo pateicoties kompjuterizācijai un mehanizācijai tuvāko 20 gadu laikā aptuveni 80% cilvēku zaudēšot darba vietas. tā vismaz šī pati diena rakstīja pirms pāris mēnešiem, īpaši neiespringstot par to, ka apgalvojums, ka 80% cilvēku zaudēs darbu un apgalvojums, ka migrācija atrisinās darbaroku trūkumu nākotnē ir klajā un kliedzošā pretrunā.
sēlis
s
Beidziet vienreiz tautai stumt mēslus galvā, izcilības centrs ir kaut kāds algotu plānprātiņu un debīļu kopums, kas var izraisīt tikai smaidu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas