Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Eksperts: Līdz ar jauniem noteikumiem gāzes balonu realizācijas tirgū sāksies kolosāli zaudējumi

Aizvien biežāk parādās raksti par tēmu – jauno noteikumu stāšanās spēkā no 2015.gada 1.janvāra, saskaņā ar kuriem vecie gāzes baloni tiks izņemti no apgrozības, bet patērētājiem tiks piedāvāti jauni baloni. Pēc Ekonomikas ministrijas (EM) un Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) uzskatiem, minētie noteikumi ievērojami paaugstinās patērētāju drošības līmeni. Jā, drošības jautājums gāzes pārdošanas balonos segmentā ir ļoti svarīgs.

Jā, tiešām baloni ar zīmi PI daudz drošāki, par cik tie ir jauni. Taču nepieciešams noskaidrot galveno – kādēļ notiek gāzes sprādzieni patērētāju dzīvokļos? Ja paklausāmies EM pārstāvjus, tad var rasties uzskats, ka uzsprāgst vecie baloni, nomainīsim vecos balonus uz jauniem un visas problēmas būs atrisinātas.

Patiesībā neuzsprāgst jau baloni. Notiek eksplozija gāzes noplūdes dēļ, un vainojamas tajā ir nepareizas darbības pie pieslēgšanas, ekspluatācijas, kā arī novecojušās un tehniski bojātās plītis. Ja pie tehniski bojātas plīts, cauras savienotājas šļūtenes pievienot jaunu balonu, vai tad visas problēmas būs atrisinātas? Tālāk rodas visai kutelīgs jautājums – uz kā rēķina EM gatavojas nomainīt balonu parku Latvijā? Uz to pašu patērētāju rēķina.

EM paredz, ka drošības mērķiem katram patērētājam jāatdod 50 eiro par jauno balonu, bet lauku iedzīvotājiem minētie tēriņi pieaugs vairākkārtīgi, par cik viņi iegādājās uzreiz pa 3-4 baloniem. Situācijā, kad patērētāji skaita katru centu šāds princips nostrādās pēc zemāk minētā.

Mēs - minētās nozares speciālisti uzskatām, ka jaunu balonu ieviešana apritē bez noteikta plāna cīņai ar nelegāliem tirgotājiem un bez izskaidrojošās kampaņas iedzīvotāju vidū (jauno balonu popularizācija, ekspluatācijas noteikumu izskaidrošana) praktiski neietekmēs patērētāju drošību dotajā segmentā. 

Mēģināsim tikt skaidrībā, kas praktiski notiks pēc 2015.gada 1.janvāra:

- Oficiālie gāzes tirgotāji balonos savās tirdzniecības vietās sāks piedāvāt patērētājiem iegādāties jaunos balonus vai saņemt pēc depozīta - drošības naudas nomaksāšanas (kas praktiski būs tā pati pārdošana), bet par velti tos neviens nedos, taču vecos balonus patērētāji būs spiesti nodot metāllūžņos.

- Tirgū kā iepriekš nelegālie tirgotāji piedāvās iedzīvotājiem gāzi vecajos balonos. Lielākā patērētāju daļa, apzinoties, ka savus vecos balonus viņi varēs apmainīt tikai pie nelegāliem tirgotājiem (apmainīt savu veco tukšo balonu pret veco balonu piepildītu ar gāzi), iegādāsies gāzi tieši pie nelegālajiem tirgotājiem.

- PTAC pārbaudīs oficiālo tirgotāju tirdzniecības vietas, bet nelegālos tirgotājus, kā neviens nepārbaudīja, tā arī nepārbaudīs.

Gala rezultātā gāzes pārdošana balonos nelegālo tirgotāju daļa palielināsies, bet oficiālie tirgotāji nesīs kolosālus zaudējumus, jo miljoni eiro tiks ieguldīti jaunu balonu iepirkšanā, bet jaunos dārgos balonus diez vai patērētājs būs gatavs pirkt. Tātad sprādzieni patērētāju dzīvokļos un mājās turpināsies, nevis vienkārši izbeigsies, bet visdrīzāk pieaugs.

Rodas loģisks secinājums, ka jaunu balonu ieviešana un drošības mēru paaugstināšana balonu gāzes pārdošanas sektorā nav tieši saistīta. Jauno noteikumu ieviešana bez pārdomātas cīņas ar nelegāliem tirgotājiem novedīs nevis pie drošības dotajā segmentā, bet gan pie pilnīga anarhijas uzplaukuma balonu gāzes realizācijas tirgū. 

Šajā sakarībā ne mazāk svarīgi būs paziņot, ka pēc mūsu rīcībā esošās informācijas kaimiņvalstī Lietuvā nolēma neieviest obligāto balonu nomaiņas normu uz jauniem ar zīmi PI. Lietuvieši kārtējo reizi šim jautājumam pievērsušies pragmātiskāk. Viņi pamatoti uzskata, ka prioritāte nav nomainīt balonus, bet gan ievest kārtību balonu tirgū, apkarojot nelegālos tirgotājus.   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas