Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga vairāk nekā četras reizes

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga vairāk nekā četras reizes un bija 201,23 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS Latvenergo pārstāvji.

Aukstie laikapstākļi Ziemeļeiropā izraisīja strauju elektroenerģijas cenu kāpumu Skandināvijā un Baltijas valstīs.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas pieauga visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 201,23 eiro par MWh, kas vienoti palielinājās vairāk nekā četras reizes, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Igaunijā elektroenerģijas cena palielinājās vairāk nekā piecas reizes un bija vidēji 242,52 eiro par MWh.

Savukārt lielākais elektroenerģijas cenas kāpums bija Somijā - vairāk nekā piecas reizes līdz vidēji 242,73 eiro par MWh. Tādējādi 5.janvārī Somijas un Igaunijas dienas vidējā cena sasniedza rekordaugstu līmeni - 890,54 eiro par MWh, savukārt Latvijas un Lietuvas cena šajā dienā bija 670,83 eiro par MWh.

Vienlaikus "Nord Pool" sistēmas nedēļas vidējā cena pieauga par 84%, sasniedzot 83,13 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenu pieaugumu aizvadītajā nedēļā galvenokārt ietekmēja laikapstākļi, kas bija aukstāki par normu - vietām Somijā un Zviedrijā bija līdz pat -40 grādiem pēc Celsija. Tas veicināja elektroenerģijas patēriņa strauju kāpumu "Nord Pool" reģionā par 19%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Vienlaikus Ziemeļvalstīs laikapstākļi bija arī sausāki, un tas negatīvi ietekmē Ziemeļvalstu hidroizstrādi un ūdens rezervuāru aizpildījuma līmeni. Tāpat arī vēja elektrostaciju izstrāde "Nord pool" reģionā nedēļas griezumā samazinājās par 6%.

Tikmēr arī atomelektrostaciju (AES) pieejamība Ziemeļvalstīs samazinājās par 4%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Lielais sals veicināja augstu elektrības patēriņu un vienlaikus izraisīja neplānotus atslēgumus dažādās ražotnēs.

Aizvadītajā nedēļā Latvija pilnībā nodrošināja valstij nepieciešamo elektroenerģijas patēriņu, kā arī eksportēja elektroenerģiju. "Nord pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 11 107 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 10 464 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā strauji pieauga par 23% līdz 648 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 16% lielāks nekā nedēļu iepriekš - 152 GWh. Igaunijā patēriņš kāpa par 27% līdz 220 GWh. Lietuvā tika patērētas 276 GWh elektroenerģijas, kas ir par 23% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs palielinājās par 40%, un kopā tika saražotas 511 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms bija par 28% lielāks nekā nedēļu iepriekš - 198 GWh. Igaunijā izstrāde kāpa par 151% - līdz 144 GWh. Lietuvā elektroenerģijas ražošana pieauga par 9%, sasniedzot 169 GWh.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas