Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

ES vide rūp 90% iedzīvotāju

Vides stāvoklis rūp vairāk nekā 90 % respondentu ikvienā Eiropas Savienības dalībvalstī, secināts Eiropas Komisijas jaunākajā apsekojumā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāvis Jānis Krastiņš portālam Diena.lv atklāja, ka liela daļa eiropiešu piekrīt, ka dabas resursu efektīva izmantošana un vides aizsardzība var uzlabot ES ekonomisko izaugsmi.

Ziņojumā apkopotie rezultāti norāda, ka iedzīvotāji sagaida ES rīcību vides jomā, — neraugoties uz ekonomisko krīzi, vidēji gandrīz 9 no 10 eiropiešiem uzskata, ka ES ir finansiāli jāatbalsta pasākumi, kuri labvēlīgi ietekmē vidi. Nepārprotami liels atbalsts ir ES līmeņa likumdošanai — vidēji vairāk nekā 8 no 10 eiropiešiem piekrīt, ka vides aizsardzībai viņu valstī nepieciešami ES tiesību akti.

Apsekojumā atklājies, ka iedzīvotāji arvien vairāk apzinās dabas resursu apdraudējumu. Atbildot uz jautājumu par iespējamiem risinājumiem, vidēji 8 no 10 respondentiem pauž, ka vēlas, lai uzņēmumi efektīvāk izmantotu dabas resursus, vairāk nekā 7 no 10 respondentiem grib, lai valstu valdības šajā jomā darītu vairāk, un gandrīz 7 no 10 respondentiem paši vēlas darīt vairāk.

Jautājumā par galvenajām problēmām vides jomā vairāk nekā 33% aptaujāto eiropiešu atbild, ka tā ir dabas resursu, 41 % min ūdens piesārņojumu, 33 % nosauc atkritumu apjoma pieaugumu un 19 % atbild, ka tas ir patēriņš.

Turpretī raizes par bioloģiskās daudzveidības mazināšanos joprojām nav īpaši lielas — tikai 22 % respondentu atzīst, ka sugu un biotopu izzušana ir liela problēma.

Neraugoties uz ekonomisko krīzi, 89 % eiropiešu uzskata, ka jāpiešķir lielāks finansējums vides aizsardzības atbalstam. 81 % respondentu atbalsta ES līmeņa likumdošanu vides jomā kā nepieciešamu vides aizsardzības līdzekli.

Gandrīz 60 % eiropiešu uzskata, ka iepirkuma procedūras, kuros ņemti vērā vides aizsardzības apsvērumi, ir visefektīvākais vides problēmu risināšanas veids, un mazāk nekā 30 % priekšroku dod risinājumiem, kuru galvenais parametrs ir rentabilitāte.

Liels atbalsts ir arī rīcībai un finansiālai līdzdalībai pāri ES robežām, jo 79 % uzskata, ka ES būtu jāsniedz palīdzība vides aizsardzības pasākumu īstenošanā valstīs, kas nav ES locekles.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas