Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Esošie lifti stacijas tunelī nav labākais risinājums

Gājēju lifts, kas pirms kāda laika uzstādīts stacijas tunelī uz Raiņa bulvāra pusi, nākamnedēļ tiks atklāts lietošanai, sola Rīgas domes Satiksmes departaments. Tikmēr invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons vides pieejamības eksperts Aigars Bolis norāda, ka pacēlāji bieži iziet no ierindas un arī to uzturēšana ir zem katras kritikas.

Dienas uzmanību jau ilgāku laiku piesaista gājēju lifts stacijas tunelī, kas gan uzstādīts, bet tā stikla durvīs ielīmēta zīmīte, ka notiek remonta darbi, kaut gan aktīvas darbības šī lifta apkārtnē nemana. Toties aktīvi bijuši tie garāmgājēji, kas paspējuši jaunizveidoto stikla un metāla konstrukciju jau apķēpāt ar uzrakstiem. Pēc Dienas izrādītās intereses Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dimante informēja, ka nākamnedēļ lifts tiks atklāts. Apeirona vides pieejamības ekspertu Boli šī ziņa gan īpaši neiepriecina - viņš uzskata, ka stacijas tunelī jau esošie lifti savas funkcijas veic slikti. "Sākumā bija ļoti labi, taču tagad redzam, ka šāds risinājums neder. Firma, kas apsaimnieko pacēlājus, vaino bezpajumtniekus un puišeļus, kas bojā ierīces. Tie darbojas arī kā publiskā tualete, reizēm elpu rauj ciet. Pacēlāji netiek regulāri kopti, tajos valda netīrība un nekārtība. Ja vienā pusē nobrauc lejā, nav garantiju, ka otrā pusē tiksi ārā," kritiku netaupa Bolis.

Viņš stāsta nesenu notikumu, kuru piedzīvojis pats, - gribējis apmeklēt Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienu, bet pacēlājs pie veikala Stockmann nav darbojies, tāpēc nācies ratiņkrēslā mērot garu apkārtceļu līdz luksoforam Gogoļa un Turgeņeva ielas krustojumā. Kamēr braukts šis riņķis, brāļa bērnu došanās brīdis gājienā jau nokavēts. "Nejaukākais ir tas, ka netiek domāts par alternatīvu, ko darīt, ja pacēlājs nestrādā," saka Bolis un min vēl piemēru - kāds cilvēks ratiņkrēslā, braucot no autoostas, bijis spiest lūgt policista palīdzību, kurš uz īsu brīdi apturējis satiksmi. Taču vienmēr tuneļa rajonā policisti nedežurē.

Taisnības labad jāteic, ka nav gluži tā, ka Rīgā būtu tikai sliktie piemēri vides pieejamības ievērošanai tuneļos. Bolis min tuneli uz Spīķeru promenādi, kur iekārtota lēzena nobrauktuve. To vienlīdz labi var izmantot vecāki ar bērnu ratiņiem, riteņbraucēji un cilvēki ratiņkrēslos. Tiesa, šādas nobrauktuves aizņem salīdzinoši lielu platību pilsētvidē. 

Visu Ata Rozentāla rakstu Esošie lifti nav labākais risinājums lasiet ceturtdienas, 30.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas