Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

FID: Pret Krieviju noteikto sankciju pārkāpšanas risks Latvijā ir ļoti augsts

Draudi, ka Latvijā varētu tikt pārkāptas pret Krieviju noteiktās sankcijas, ir ļoti augsti, ceturtdien seminārā par sankcijām darījumos ar paaugstināta sankciju apiešanas riska valstīm sacīja Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) Stratēģiskās analīzes nodaļas vadītājs Paulis Iļjenkovs.

Tas skaidrojams gan ar Latvijas ģeogrāfisko atrašanās vietu, gan ar vēsturisko Krievijas lomu Latvijas ekonomikā, skaidroja Iļjenkovs. 

Piemēram, vēl 2021.gadā Krievija bija starp "Top 5" valstīm, ar kurām tika veikti finanšu darījumi. Tāpat līdz 2021.gadam Krievija ieņēma 4.-5.vietu Latvijas eksporta un importa darījumos, informēja Iļjenkovs. 

"Riski, ka Latvijā varētu tikt pārkāptas sankcijas, ir pārāk augsti, lai Latvija tos ignorētu. Tādēļ uzņēmējiem ļoti iesakām veikt sankciju risku novērtēšanu, pretējā gadījumā var zaudēt pieeju bankas kontam un draudēt kriminālatbildība," teica Iļjenkovs. 

Viņš skaidroja, ka FID ir pieejams materiāls par sankciju apiešanas indikatoriem, piemēram, par sankciju apiešanas riskiem var liecināt iesaistīšanās kā starpniekam darījumos nozarēs, kuras skar sankcijas, pēkšņi sadarbības partneru lūgumi veikt norēķinus uz kontiem citās valstīs, vai jurisdikcijās, kuras nepiemēro sankcijas, vai arī ar mazāk izsekojamiem norēķinu veidiem.

Tāpat par sankciju apiešanas riskiem var liecināt mēģinājumi bez skaidra ekonomiska un juridiska pamatojuma mainīt patiesos labuma guvējus vai īpašnieku struktūru, vai arī sadarbības partneris, kurš nodarbojies ar sankcijām pakļauto preču tirdzniecību, pēkšņi pievēršas tādu preču tirdzniecībai, kurām ir līdzīgi preču kodi. 

Iļjenkovs piebilda, ka FID pagājušā gadā ir saņēmis 281 aizdomīgu darījumu ziņojumu par Eiropas Savienības (ES) ieviesto sankciju apiešanu. Salīdzinājumam 2021.gadā bija 12 šādi ziņojumi, bet 2020.gadā - 13 ziņojumi. 

Tostarp visbiežāk ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem FID saņem no kredītiestādēm, bet ziņojumu skaits sāk pieaugt arī, piemēram, no grāmatvežiem, kā arī šogad gaidāms, ka FID saņems ziņojumus par sankciju apiešanu arī no auditoriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas