Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Fiskālās disciplīnas padome brīdina par nesabalansētības draudiem budžetā

Esošā valdība ir uzņēmusies lielas izdevumu saistības, kurām nav pietiekams resursu segums valsts budžeta plānos, kas varētu radīt smagas izvēles 2019. gada budžeta izveidē, norādījusi FIskālās disciplīnas padome.

Padome trešdien noturēja kārtējo sēdi, izskatot jautājumus par ierosinātajiem grozījumiem likumā par budžetu un finanšu vadību un skatīja fiskālās attīstības perspektīvas.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir sākusi skatīt priekšlikumu par grozījumiem Likumā par budžetu un finanšu vadību, galvenokārt sakarā ar pagaidu budžeta regulējumu, kamēr jaunā Saeima apstiprinās jauno valdību, kam būs jālemj par 2019. gada budžeta izveidi. Saeimas komisijā skatītais priekšlikums ierosina atteikties no ierobežojuma pagaidu budžetā vienā mēnesī izdevumu pilnvarojumam nepārsniegt 1/12 daļu no iepriekšējā gada budžetā apstiprinātajiem izdevumiem.

Fiskālās disciplīnas padome ierosina pagaidu budžeta gatavošanā ievērot maksimālos budžeta izdevumu apmērus 2019. gadam, kuri ir apstiprināti Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā 2018., 2019. un 2020. gadiem. Jebkādi izdevumu palielinājumi pensijām, pabalstiem un darba apmaksai, kuri nav bijuši ietverti vidēja termiņa ietvara likumā, ir pilnībā jākompensē ar citu valsts budžeta izdevumu samazinājumu.

Padome atzīmē, ka valdība ir uzņēmusies lielas izdevumu saistības, kurām nav pietiekams resursu segums valsts budžeta plānos, kas varētu radīt smagas izvēles 2019. gada budžeta izveidošanā, kā arī problēmas politiskajām partijām, īstenojot savas prioritātes valdības izveides procesā. Īpaši problemātiska ir budžeta sastādīšana ar deficītu apstākļos, kad ekonomika strauji attīstās. 

Saglabājas ļoti augsts risks, ka, nepietiekami kontrolējot budžeta izdevumu līmeni, var nākties samazināt budžeta izdevumus vai palielināt nodokļu slogu, lai kompensētu nesabalansētību, brīdina padome.

Top komentāri

CatMuffin
C
AIVARA VALDIBA IZVAZAJA BUDZETU IEPIRKUMOS UN CELTNIECIBAS
Apčidrinskis
A
IKP, kas tiek pasniegts kā "augšupejas" indikators, faktiski par izaugsmi neliecina. Paceļam tarifus, paceļam nodokļus- un IKP pieaugums ir rokā! Ar augšupeju un labklājību IKP nav nekāda sakara. Faktiski braucam auzās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas