Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

FKTK pārbaudīs Latvijas banku iespējamo saistību ar Krievijas un Ukrainas ieroču tirdzniecību

Saistībā ar informāciju par vairāku Latvijas komercbanku būtisko lomu Krievijas un Ukrainas ieroču tirdzniecības darījumu finanšu apkalpošanā un līdzdalībā naudas atmazgāšanā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) veiks pārbaudes ar mērķi noskaidrot, vai ziņojumā minētās bankas ir ievērojušas visas normatīvo aktu prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas jomā.

FKTK vērš uzmanību, ka ziņojuma autori norāda - uzņēmumu pieminēšana ziņojumā nenozīmē, ka tās būtu iesaistītas kādās nelegālās aktivitātes. Pēc pašu autoru teiktā, ziņojumā aprakstītās aktivitātes ir pilnībā legālas.

Ziņojumā darījumi tiek saukti par nelikumīgiem, ja tie raisījuši aizdomas, ka tie varētu būt pretrunā ar starptautiskajām normām. Kas attiecas uz Latvijas banku iesaisti, tad ziņojumā tiek minēti pieņēmumi, kas ir jāpārbauda, lai varētu izdarīt kādus secinājumus, norāda FKTK.

Katrai bankai ir jānodrošina normatīvo aktu prasību izpilde, tostarp jāizveido un jāuztur iekšējās kontroles sistēma, kuras darbība ir pietiekami efektīva, lai novērstu jebkurus mēģinājumus iesaistīt banku noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā, terorisma finansēšanā vai šādu darbību mēģinājumā, atgādina FKTK. Iekšējās kontroles sistēmas darbības ietvaros banku pienākums, veicot savu klientu padziļināto izpēti, ir iegūt informāciju par klienta darbības veidu, sadarbības partneriem, plānoto darījumu apmēru un naudas līdzekļu izcelsmi.

Jebkuru aizdomu gadījumos banku pienākums ir par aizdomīgiem klientu darījumiem ziņot Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam, uzsver FKTK.

Drošības policija ir iepazinusies ar šo publikāciju un izvērtē tajā minētos faktus, aģentūrai LETA pastāstīja Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Jau ziņots, ka Latvijas bankām ir būtiska loma Krievijas un Ukrainas ieroču tirdzniecības darījumu finanšu apkalpošanā un līdzdalībā naudas atmazgāšanā, secināts Vašingtonā bāzētas militāro un drošības analītiķu nevalstiskās organizācijas C4ADS izmeklēšanas ziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas