Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

FM: 2018.gadā panākts būtisks progress ēnu ekonomikas apkarošanā

2018.gadā, valsts iestādēm sadarbojoties ar nozarēm, panākts būtisks progress ēnu ekonomikas apkarošanā, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju norādīja Finanšu ministrijas (FM) Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktors Edijs Ceipe.

Viņš deputātus informēja par 2018.gadā paveikto ēnu ekonomikas apkarošanā. Konkrēti pasākumi minēti valsts iestāžu darba plānā ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016.-2020.gadam.

Pēc FM pārstāvja sniegtās informācijas, plānā ietverti 63 pasākumi, no kuriem trīs ir izslēgti. Izpildīti ir 35 plāna pasākumi, bet izpildes procesā ir 22 pasākumi, savukārt viena pasākuma izpilde vēl nav sākta.

Pateicoties ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem, 2018.gadā būvniecības nozares ieņēmumi auguši par 50%, sociālo iemaksu apmērs gada laikā audzis par 24,5%, nomaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) audzis par 16%, bet atmaksātā pievienotas vērtība nodokļa (PVN) apmērs sarucis par 50%.

Auto tirdzniecības nozarē ieņēmumi auguši par 9,6%, šīs nozares sociālo iemaksu apmērs palielinājies par 13,9%, samaksātais IIN apmērs sarucis par 1,9%, bet nomaksātais PVN audzis par 11,6%.

Arī apsardzes nozarē pērn palielinājušies nodokļu ieņēmumi - sociālās iemaksas veiktas par 18,2% vairāk nekā 2017.gadā, nomaksātais IIN audzis par 7,4%, bet PVN nomaksa augusi par 13,7%. Nozares kopējie ieņēmumi 2018.gadā auguši par 13,2%.

2018.gadā būtiski auguši arī taksometru nozares nodokļu maksājumi. Sociālās iemaksas augušas par 108,3%, nomaksātais IIN audzis par 40,7%, bet PVN - par 72,6%. Savukārt nozares kopējie ieņēmumi auguši par 46,5%.

Rezultātus devusi arī ēnu ekonomikas apkarošana sabiedriskās ēdināšanās nozarē, kā rezultātā nozares ieņēmumi auguši par 19,2%. Sabiedriskās ēdināšanās nozares nomaksātais PVN apmērs audzis par 27,7%, bet IIN - par 3,1%. Sociālās iemaksas pērn veiktas par 22,8% vairāk nekā 2017.gadā.

Ceipe arī informēja par 2019.gadā plānotajiem ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem. Būvniecības nozarē paredzēts paplašināti ieviest prasības elektroniskās darba laika uzskaites sistēmai būvniecības nozarē, kā arī paredzēt sodu par elektroniskās darba laika uzskaites prasību neievērošanu.

Apsardzes nozarē plānots izveidot nozares darbības reģistru un tiks vērtēta iespēja ieviest darba laika uzskaiti. Taksometru nozarē iecerēts ieviest valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanu, proti, maksājumu 130 eiro apmērā uzskaitot par katru transportlīdzekli mēnesī pārvadātājiem, kas veic pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, līdzvērtīgi kā taksometru pārvadājumiem.

Tāpat iecerēti pasākumi ēnu ekonomikas apkarošanai veselības aprūpes jomā. Plānots izveidot vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijas sistēmas savstarpējo integrāciju datu apmaiņai. Savukārt Veselības inspekcija, VID un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sadarbosies risku identificēšanai un kontroles veikšanai ārstniecības iestādēs.

Ceipe atzina, ka kopumā valsts mērķis ir samazināt ēnu ekonomikas apmēru līdz 18,3% no iekšzemes kopprodukta 2021.gadā. 2017.gadā ēnu ekonomikas īpatsvars bija ap 22%.

Top komentāri

VVZ
V
Lielākoties ar FM izvērsto nodokļu un administratīvo teroru ir apkarota "neēnu" ekonomika. Ūdens no vannas ir izliets kopā ar bērnu. Vairs nav ne ēnu, ne neēnu ekonomikas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas