Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

FOTO: Invalīdu apvienība Apeirons pasniedz balvas vides pieejamības veicinātājiem

Svinīgā ceremonijā Invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons pasniedza balvas fiziskām personām un uzņēmumiem par to ieguldījumu vides pieejamības veicināšanā. Tāpat, turpinot ierasto tradīciju, apvienība nosauca arī 2015. gada humānāko ēku, pasniedzot Zelta kruķi, informē biedrība.

Apeirons balva tika pasniegta septiņās dažādās kategorijās, kur katra no tām ir pateicība par ieguldīto darbu konkrētā jomā – vides pieejamības veicināšanā. Apeirons balva par "Izturību un modrību" pasniegta Rēzeknes iedzīvotājam Dainim Pīrāgam, kurš ir aktīvs sabiedriskais darbinieks, un piedalās nevalstisko organizāciju aktivitātēs, turklāt ir konsultējis gandrīz visus sabiedrisko ēku projektus pilsētā, lai padarītu tās pieejamas cilvēkiem ar invaliditāti. Pateicību par "Atbildīgu attieksmi" saņēma Latvijas valsts meži, kas rūpējas ne vien par dabu un dzīvniekiem, bet arī vienmēr atceras arī par pieejamu vidi cilvēkiem, veidojot ugunskura vietas, atpūtas laukumus, laivu piestātnes un apskates objektus. Apeirons balvu par "Soli priekšā" pasniedza Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD), ko apvienība atzīmē kā uzņēmumu, kura telpas un visi pakalpojumi ir ērti pieejami ikvienam, atšķirībā no daudzām citām valsts pārvaldes iestādēm.

Balvu par "Cilvēcisku pieeju" saņēma Rimi Latvia. "Par Rimi var teikt – patiesi sociāli atbildīgs uzņēmums, par ko liecina ne vien personāla politika (vairāk nekā simts nodarbināti cilvēki ar invaliditāti), bet arī īpašas kases cilvēkiem ar invaliditāti, grūtniecēm un māmiņām. Gan pārbūvējot esošos veikalus, gan arī būvējot jaunus, Rimi vienmēr konsultējas un pievērš uzmanību pieejamai videi," komentē Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis. Neliela tējnīca kreisajā Daugavas krastā Materia saņēma Apeirons balvu par oriģinālo vides pieejamības risinājumu, vecā kokā ēkā izveidojot ar roku darbināmu pacēlāju cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Savukārt ilggadējās Apeirons sadarbības partneris biedrība Babyroom pasniedza speciālbalvu Rīgas zooloģiskajam dārzam.

"Šis ir viens no labajiem piemēriem, kā uzņēmumā tiek mērķtiecīgi ieviestas Universāla dizaina prasības. Katru gadu viens vai vairāki zooloģiskā dārza objekti tiek uzlaboti un labiekārtoti, padomājot gan par cilvēkiem ar invaliditāti, gan par senioriem, gan maziem bērniem un vecākiem ar bērnu ratiņiem. Uzņēmums tam pieiet ar izpratni, konsultējoties gan ar Apeirons, gan Babyroom," stāsta Babyroom pārstāve Linda Pavļuta.

"Līdz ar balvu pasniegšanu, akcentējot labos piemērus, vēlamies pierādīt, ka vides pieejamība nav ekstra, bet nepieciešamība. Tā ir svarīga 80% iedzīvotāju – ne vien cilvēkiem ar invaliditāti, bet arī senioriem un māmiņām ar bērnu ratiem, un būtiski ietekmē ikdienu, tostarp iespēju būt pastāvīgiem. Mums ir liels prieks par jau esošajiem labās prakses piemēriem, taču ceram, ka turpmākajos gados tādu kļūs arvien vairāk," atzīst Balodis. 

Par 2015. gada humānāko ēku atzīta Latvija universitātes Dabaszinātņu centrs Torņakalnā. Zelta kruķis šajā nominācijā tiek pasniegts jaunuzceltai ēkai, kas atbilst visām linkuma prasībām vides pieejamības jomā. "Izglītībai ir izšķiroša nozīme jebkura cilvēka, arī cilvēku ar invaliditāti dzīvē. Izglītots cilvēks ir apbruņots ar visu nepieciešamo nopietnai, patstāvīgai dzīvei, un Latvijas Universitāte ir radījusi brīnišķīgu Universālā dizaina piemēru Latvijā - tā vietā, lai speciāli veidotu atsevišķus elementus cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, tika radīta ēka, kas ir pieejama ikvienam, lai katrs ienākot šajā ēkā, jūtas pilnvērtīgs un līdzvērtīgs. Tas, ko mēs cenšamies panākt, ir, lai cilvēki arvien vairāk domā nevis par esošo ēku pielāgošanu, bet par jauno ēku būvēšanu, kas ir pieejama un draudzīga ikvienam – gan cilvēkam ar invaliditāti, gan sirmgalvjiem, gan jaunajām māmiņām ar bērnu ratiem," stāsta Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons valdes priekšsēdētājs.

Pilnībā un daļēji pieejamie vides objekti – ēdināšanas, kultūras, medicīnas, sabiedriskās iestādes, valsts un pašvaldību institūcijas, transporta pakalpojumi un citi ir apkopoti pirmajā vides pieejamības mobilajā aplikācijā Mapeirons, kas pieejama mājas lapā www.mapeirons.lv , Google Play un AppStore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas