Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FOTO: Kaupers Rīgas pils tornī uzvelk Igaunijas karogu

Sestdien, 24. februārī par godu Igaunijas neatkarības 100. gadskārtai Rīgas pils Svētā Gara tornī tika uzvilkts Igaunijas karogs.

To paveica mūziķis Renārs Kaupers kopā ar igauņu grupas Ewert and the Two Dragons līderi Evertu Sundju un Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

16. februārī par godu Lietuvas neatkarības atjaunošanas simtgadei Rīgas pils tornī plīvoja Lietuvas karogs.

Valsts prezidenta apsveikums Igaunijai:

Dārgie kaimiņi un draugi! Sirsnīgi sveicu Igaunijas Republikas neatkarības pasludināšanas simtajā gadadienā!

Pietiktu pieminēt vienu notikumu, kas noticis pēdējo gandrīz simts gadu laikā, lai izgaismotu mūsu valstu un to likteņu visciešāko saistību. Toreiz Igaunijas valsts pirmo reizi nostājās uz savām kājām, bet jau nākamajā vasarā devās palīgā Latvijai izcīnīt brīvību cīņās, kuras vairums sauca par neuzvaramām. Vai kāda valsts var darīt vairāk otras labā?

Gadsimtu gaitā tā ir tikai viena no epizodēm latviešu un igauņu kopīgajā ceļā. Mūsu kultūrām ir simtiem gadu kopīgs mantojums vēl no Livonijas laikiem. Mūsu tautas reizē piedzīvoja atmodu un reizē piepildīja sapni par savu valsti. Esmu gandarīts, ka gadsimta laikā esam bijuši līdzās gan svētku reizēs, gan vēsturiski izšķirošos brīžos.

Šodien savstarpējā sadarbība ir neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa, kad esam ne tikai cieši partneri Eiropas Savienībā, NATO, Apvienotajās Nācijās un citās starptautiskās organizācijās, bet arī tuvākie kaimiņi, kam ir vienots pasaules redzējums.

1918. gads ir atskaites punkts mūsu nāciju valstiskumam, bet vienlīdz sirsnīgi es šodien sveicu Igauniju ar tiem sasniegumiem, kas panākti pēdējās desmitgadēs kopš tās valstiskuma atjaunošanas. Igaunija var lepoties ar visā pasaulē pazīstamām inovācijām digitālo pakalpojumu jomā. Tāpat efektīvā pārvaldība, radošums ne tikai mākslā, bet arī uzņēmējdarbībā un valsts pārvaldē, kā arī konkurētspējīgā ekonomika ir sasniegumi, no kuriem citi var mācīties. Esmu pārliecināts – tas ir tikai sākums, un, turpinot kopīgi iesākto ceļu, mēs sasniegsim aizvien jaunas, aizvien augstākas virsotnes!

Lai miera, brīvības un labklājības pilna ir Igaunijas nākotne!

Daudz laimes dzimšanas dienā, Igaunija!

Top komentāri

dekolonizacija
d
labi ka krievu fashistu ushakovu neuzvilka,nesmuki pliivetu..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas