Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

FOTO: Protests pret olšūnu likumu

Ap 100 cilvēki šorīt pie Saeimas protestē pret parlamentā skatāmo ierosinājumu aizliegt nedzemdējušam sievietēm ziedot olšūnas, novēroja aģentūra LETA.

Protestētājiem ir dažādi plakāti ar uzrastiem - "Ne jūsu ķermenis, ne jūsu izvēle", "Saeima - saprāta dzemdnīca?", "Reģistru, nevis aizliegumu" un citiem. Kādā no plakātiem attēlota stilizēta tautumeita ar aprakstu "Pati māku sienu pļaut, pati lemt par savu ķermeni". Tāpat protestētāji skandē dažādus saukļus, piemēram, "Beidziet lemt mūsu vietā!", "Aizliegt sievietēm var tikai muļķis", "Vēlētāji, vēlētājas: nepiedodam, neaizmirstam", "Vēlēšanas pēc četrām mēnešreizēm" u.tml.

Vairāk par Saeimas deputātu un idejas pretinieku argumentāciju, lasiet ceturtdienas Dienas rakstā - Galīgais lēmums par olšūnu ziedošanas aizliegumu

Aģentūra LETA vēsta, ka mītiņā pulcējušies lielākoties jaunāka gada gājumā iedzīvotāji, kuri savos plakātos pauž arī aicinājumus cienīt Satversmi un sievietes, kā arī norāda, ka saskata risku, ka deputāti varot pazaudēt sieviešu balsis.

Saeima šodien galīgajā lasījumā skatīs likumprojektu par grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredz virkni izmaiņu, tostarp aizliegumu nedzemdējušam sievietēm ziedot olšūnas, liecina Saeimas darbakārtība.

Aizlieguma nepieciešamību apšaubījušas dažādas puses. Reproduktīvās veselības ārstniecības iestādes, kurās tiek veikta medicīniskā apaugļošana, olšūnu ziedošanas aizliegumu nedzemdējušām sievietēm neatbalsta zinātnisku pierādījumu trūkuma, kā arī citu iemeslu dēļ.

Papardes zieda valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle norādīja, ka viņai ir grūti saprast atsevišķu Saeimas deputātu stūrgalvību, virzot likumdošanas normu, kas "pēc būtības neatrisina neko". Tāpat arī veselības ministre Anda Čakša (ZZS) norādījusi, ka lēmums par olšūnu ziedošanu ir sievietes izvēle, kuru nedrīkst kontrolēt valsts.

Kā norāda protesta akcijas rīkotāji, šī būs trešā protesta akcija pret aizliegumu, un "atkal ir pienācis laiks, kad deputātiem ir jāatgādina - sievietes var pašas lemt par savu ķermeni". Pēc protesta akcijas rīkotāju paustā, pagājuši divi gadi kopš iepriekšējiem protestiem pret nedzemdējušu sieviešu ierobežošanu, taču vakar par likumprojektu atbildīgā Sociālo un darbu lietu komisija atstājusi kādreizējā veselības ministra Gunta Belēviča virzīto, bet esošās veselības ministres Čakšas atsaukto normu.

Organizatori norāda, ka Saeimas deputātiem šodien sēdē būs iespēja šo komisijas lēmumu pārbalsot, tāpēc ar protesta akciju "jāpalīdz" viņiem saprast, ka "sieviete drīkst pieņemt lēmumu ziedot olšūnas arī tad, ja neplāno kļūt par māti", kā arī ka "nedzemdējusi sieviete spēj lemt par savu ķermeni".

Top komentāri

Eksperts
E
Nevaru īsti saprast kāpēc lai kāda sieviete vispār vēlētos ziedot olšūnas. Kāds ir iemesls? Nauda ? Vai jau atkal kārtējā idiotisma pazīme no mūsdienu feministēm ? Tās, kas tur protestē pie saeimas ir no nevalstiskām organizācijām - sorosa stipendantes.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas