Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Gada pirmajos mēnešos pieaugusi saslimstība ar vīrusu zarnu infekcijām

Šā gada pirmajos divos mēnešos salīdzinājumā ar šo pašu periodu pērn pieaugusi saslimstība ar vīrusu zarnu infekcijām, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Šā gada janvārī un februārī ar dažādām vīrusu zarnu infekcijām sasirguši 1263 iedzīvotāji, bet 2012.gada pirmajos divos mēnešos - 1034 cilvēki. No visiem šogad reģistrētajiem slimniekiem lielākajai daļai jeb 775 bijis rotavīruss, līdzīgi arī 2012.gadā - rotavīruss diagnosticēts 454 pacientiem no visiem 1034 vīrusu zarnu infekciju gadījumiem.

Mediķi atgādina, ka rotavīruss ir akūta vīrusu infekcijas slimība. Galvenie slimības simptomi ir tās akūts sākums, vemšana, bieža vēdera izeja, slikta dūša, sāpes vēderā, galvassāpes, vājums, slikta apetīte un paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Slimība ir īpaši bīstama zīdaiņiem, maziem bērniem un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu izteiktas dehidratācijas dēļ.

Rotavīrusa infekcijas avots ir slims cilvēks vai infekcijas izraisītāja nēsātājs bez slimības simptomiem. Šīs infekcijas izraisītājs izdalās no cilvēka organisma ar fekālijām. Slimnieks vai vīrusu nēsātājs, neievērojot personīgo higiēnu, ar infekcijas slimības izraisītājiem kontaminē ūdeni, pārtiku, apkārtējās vides priekšmetus.

Lai pasargātu sevi no vīrusu infekcijām un mazinātu infekciju izplatīšanos, speciālisti aicina ievērot personīgo higiēnu - bieži mazgāt rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdiena gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība. Tāpat cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu, slimie bērni nedrīkst apmeklēt bērnu kolektīvus. Speciālisti arī norāda, ka nedrīkst lietot uzturā nemazgātus augļus un dārzeņus un jāēd tikai termiski apstrādāta gaļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas