Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Armijā nešķiro vīriešos un sievietēs, būtiskas ir karavīra spējas

Gatava krist par savu valsti

Septiņpadsmit procentu no Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sastāva ir sievietes. Viena no tām ir arī leitnante Santa Morozova, kura turklāt ir arī pirmā sieviete, kas Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) absolvējusi mīnmetēju komandiera kursu. Gluži kā jebkurš karavīrs Santa gatava celties un krist par savu valsti un ir pārliecināta, ka ieguldījumu tautas nākotnē var sniegt ikviens no mums.

Santas militārā karjera kā kadetei sākās 2012. gadā, iestājoties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, taču saikne ar šo jomu bijusi krietni agrāk – viņa jau gadiem savā dzimtajā Jēkabpilī profesionāli nodarbojās ar svara bumbu celšanu un, pārceļoties uz Rīgu, sakritības rezultātā iekļuva Aizsardzības akadēmijas komandā. "Tad, kad man apkārt bieži bija karavīri, arī radās priekšstats par to, kā izskatās karjera šai jomā. Tolaik mācījos par sociālo darbinieku, bet jau visai drīz sapratu, ka absolvējot gribu savu dzīvi saistīt ar profesionālo dienestu," pirmos soļus NBS atceras leitnante. Tagad Santa ieņem haubiču vada komandiera amatu, kā arī pilda rotas komandiera pienākumus viņa prombūtnes laikā. 

Profesionālā dienesta ikdiena esot visai raiba un izaicinājumu pilna, taču filmās redzētie skati lielākoties esot vien stereotipi. Varētu šķist, ka sievietēm armijā savu vietu izcīnīt grūtāk, tomēr viņa uzsver, ka nejūt citādu attieksmi: "Sabiedrībā izšķir sievietes un vīriešus, bet mums dienestā dzimuma nav. Ja tu esi izcīnījis statusu savā amatā un pierādījis, ka vari darboties tikpat labi kā citi, nav svarīgi, kas tu esi, viss ir par to, ko tu vari izdarīt. Visi karavīri guļ vienās kazarmās, teltīs, iet vienās dušās, mēs nešķirojam. Skaidrs, ka solidaritātes vārdā var sarunāt, ka tagad dušā ies vieni un tad otri, bet tie ir sīkumi."

Arī 11. novembris militārajā dienestā ir īpaša diena. Ādažu garnizonā piemin ne vien brīvības cīņās kritušos, bet arī tos, kas mūsdienās gājuši bojā starptautiskajās operācijās. Īpašs pagodinājums karavīram ir piedalīties svinīgajā svētku parādē: "Tas ir lepnums un grūts darbs vienlaikus – jāsoļo, jāstāv gan salā, gan lietū, taču tas mijas ar lielu patriotisma sajūtu."

Visu rakstu lasiet piektdienas, Lāčplēša dienas, 11. novembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas