Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Glābējsilītē, ne atkritumos

Trīs dienu vecais Kristians bija pirmais mazulis, kurš 2009. gadā tika ielikts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Baby Box jeb glābējsilītē. Klāt bija pievienota zīmīte ar zīdaiņa dzimšanas datumu, bērna svaru un informāciju par saņemtajām potēm un asins grupu. Blakus bija arī autiņbiksīšu komplekti un pudelītes ar ēdienu.

Tomēr iemesls, kāpēc bērns atstāts, nebija minēts. Šogad 18. janvāra pēcpusdienā glābējsilītē nokļuvis jau 25. mazulis. Puisītis arī šoreiz ielikts BKUS glābējsilītē, kur nonāk lielākā daļa atstāto zīdaiņu. Patlaban visā Latvijā ir septiņas glābējsilītes un tiek veidota astotā - Jelgavā.

Par to, ka projekts Latvijā ir attaisnojies, šķiet, nešaubās neviens. Gandrīz piecos gados BKUS glābējsilītē nonākuši 19 mazuļi, Daugavpilī - trīs, Liepājā - divi, bet Rēzeknē - viens. Savukārt Valmierā, Ventspilī un Madonā glābējsilītes vienmēr bijušas tukšas.

Bērnu slimnīcas ārsti, atklājot pirmo glābējsilīti Rīgā, novēlēja, lai tā vienmēr paliek tukša, tomēr novēlējums nav piepildījies. BKUS pārstāve Romēna Namniece Dienai norādīja, ka jau XX gadsimta sākumā Bērnu slimnīcas teritorijā bijusi vieta, kur atstāt bērnu, gluži kā senākos laikos pie baznīcas vai patversmes. 2009. gadā, kad Bērnu slimnīcas teritorijā tika atklāta pirmā glābējsilīte Latvijā, mediķi to uztvēra ar dalītām jūtām, tomēr, realizējot šo projektu, ir izdevies izglābt 25 bērnus un sniegta iespēja viņiem augt mīlošās ģimenēs.

Arī Latvijas Bērnu fonda vadītājs Andris Bērziņš (Zaļo un zemnieku savienība) Dienai norādīja, ka projekts nemaz nevar neattaisnoties - arī ja glābējsilītes būtu bijušas tukšas, visi būtu priecīgi. Savukārt projekta vadītāji par būtisku argumentu uzskata to, ka samazinājies atkritumos un citur atrasto mirušo zīdaiņu skaits. Ja pirms projekta uzsākšanas 2006. gadā bija atrasti 11 miruši bērni, tad kopš 2009. gada, kad tika izveidota pirmā glābējsilīte, tādi bijuši septiņi, atzīmēja projekta Baby Box vadītāja Laura Zvirbule.

Visu Annas Bērziņas rakstu lasiet ceturtdienas, 5. jūnija, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas