Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Iecerēts ieviest papildu valsts apmaksātas izmeklēšanas metodes grūtniecēm un jaundzimušajiem

Veselības ministrija iecerējusi ieviest papildu valsts apmaksātas izmeklēšanas metodes grūtniecēm un jaundzimušajiem un iesaistīt grūtniecības novērošanā privāti praktizējošus ginekologus un citus speciālistus, īstenojot principu "nauda seko grūtniecei", žurnālistiem trešdien pastāstīja veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība).

Uz jautājumu par to, cik drīz šos priekšlikumus varēs redzēt īstenotus praksē, Circene atbildēja, ka tas nav vienas dienas jautājums. Pirmais solis, kas jāveic, ir speciālistu apzināšana un iesaiste jaunajā projektā, norādīja ministre.

Veselības ministrija arī plāno plašāk iesaistīt ģimenes ārsta komandu ģimenes plānošanas un reproduktīvās veselības veicināšanā. Tāpat iecerēts izveidot uzraudzības un analīzes sistēmas, lai būtu iespējams operatīvi ieviest nepieciešamās izmaiņas perinatālās aprūpes sistēmā valstī un auditētu gadījumus, kuros māte mirusi.

Paredzēts grūtniecēm nodrošināt brīvprātīgu valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu, kā arī kompensēt nepieciešamos recepšu medikamentus 25% apmērā grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, un bērniem līdz divu gadu vecumam, klāstīja ministre.

Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāns arī paredz atjaunot "Mazulim draudzīgās slimnīcas" kustību Latvijā. Šīs kustības galvenais mērķis ir mudināt jaunās māmiņas turpināt zīdīt bērnu ar krūti vismaz līdz sešu mēnešu vecumam un atkārtoti izdot informatīvo materiālu Zīdīšanas ABC. Par "Mazulim draudzīgu slimnīcu", pēc Pasaules Veselības organizācijas noteikumiem, var kļūt, izpildot noteiktus kritērijus, kas attiecas uz slimnīcas personāla garantu palīdzēt māmiņai zīdīšanas laikā.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija iecerējusi arī piešķirt valsts finansējumu neauglības samazināšanai un ārstēšanai no 1.jūlija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas