Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Iedzīvotāji uzskata, ka zemes nomas maksa ir netaisnīga

Zibens spēriens maciņā - tā maksu par zemes nomu raksturo rīdziniece Sarmīte Rublāne, atceroties 2011. gada jūniju. Toreiz ierasto aptuveni četru latu vietā rēķinā pēkšņi parādījās Ls 19,69 mēnesī. Arī Sarmītes vecāki, kas dzīvo viņai piederošajā dzīvoklī Džohara Dudajeva gatvē 5, uzskata, ka maksa ir par augstu, tāpēc šie rēķini paliek neapmaksāti. Tā darot arī daudzi citi nama iedzīvotāji, tomēr visi labi apzinās, ka tas nav risinājums.

Dzīvokļu īpašnieku attiecības ar zemes īpašniekiem ir problēmu kamols, kam joprojām nav izdevies atrast atrisinājumu. Sarunās ar dzīvokļu īpašniekiem noskaidrojās, ka cilvēkiem ir daudz neskaidrību - gan par to, kurā brīdī un no kurienes uzradušies zemes īpašnieki, ja iepriekš apgalvots, ka tādu nav, gan par to, kāpēc mājām piemērītie zemesgabali bieži vien ir daudz lielāki nekā pēc likuma piekrītošā teritorija.

Fakta priekšā

«2000. gadā, kad privatizējām dzīvokli, tika teikts - nākamais solis būs zemes privatizācija, šobrīd neviens nevar pateikt, kad tas būs, bet, kad process sāksies, jums tiks nosūtīts uzaicinājums, tāpat kā par dzīvokļa privatizāciju. Gāja laiks, uzaicinājumu neviens nesaņēma,» atceras S. Rublāne. Sākumā par zemes nomu bija jāmaksā burtiski santīmi, un iedzīvotāji domāja, ka šī nauda nonāk pašvaldībai, pēc tam summa pakāpeniski pieauga līdz Ls 4,43 mēnesī. Stājoties spēkā jaunām likuma normām, 2011. gada jūnijā rēķinā parādījās jau minētā summa - Ls 19,69 un namu pārvaldē saņemts paskaidrojums, ka uzradies zemes īpašnieks un turpmāk būs šāda zemes nomas maksa mēnesī, jo noslēgts līgums par 6% gadā no kadastrālās vērtības. «Ar mājas iedzīvotājiem līgums netika saskaņots, un dzīvokļu īpašnieki tika nostādīti fakta priekšā,» norāda S. Rublāne. Vēlāk, kad sasaukta dzīvokļu īpašnieku sapulce un uzrakstīta sūdzība namu apsaimniekotājam, saņemts solījums vienoties par zemāku nomas maksu. Tomēr S. Rublānes mamma Helēna Kauliņa saka - iedzīvotāji gribētu satikt zemes īpašnieku Aleksandru Karpenko vaigu vaigā, taču tas nav izdevies. Tāpat joprojām nav izdevies samazināt mājai piesaistīto zemes platību, jo 4908 m2 ir krietni par daudz. Zemes plānā redzams, ka mājai piemērīts trijstūra veida zemesgabals iekšpagalmā, kuru iedzīvotāji neizmanto. No SIA Rīgas Namu pārvaldnieks (RNP) saņemta vēstule, kurā norādīts, ka «dzīvojamajai mājai piesaistītā zemesgabala platība tika noteikta tādā apmērā, kādā tā bija nepieciešama privatizācijas vajadzībām», tomēr vēstulē atzītas dzīvokļu īpašnieku tiesības lemt par mājai piesaistītā zemesgabala samazināšanu.

H. Kauliņa stāsta, ka sākotnēji jaunā zemes nomas maksa iekļauta kopējā apsaimniekošanas rēķinā, bet pēdējā laikā reizi ceturksnī pienāk atsevišķi rēķini. Pēc kundzes teiktā, daudzi iedzīvotāji šos rēķinus nemaksā un cer uz viņiem labvēlīgāku risinājumu. Tomēr citu namu iedzīvotāju pieredze liecina, ka vienošanās ar zemes īpašniekiem nevedas.Diena pērn rakstīja par situāciju Rīgā, Valdemāra ielā 72 a, kur iedzīvotāji vienojās par mājai piesaistītā zemesgabala samazināšanu, tomēr neizdevās vienoties ar zemes īpašnieku. Mājas iedzīvotāja Helēna Auziņa nopūšas - nekas īpašs nav mainījies, mēneša maksa joprojām esot ap Ls 60, kāds pusotra lata samazinājums ir tikai uz zemes nodokļa rēķina. Viņas mēģinājumi rast atbalstu pie Saeimas deputātiem līdz šim bijuši neveiksmīgi.

(Visu rakstu lasiet 28.janvāra laikrakstā Diena)

Top komentāri

Laterna
L
Jautājums par ko citu - kādreiz, kad "višam" tā zeme piederēja, tur nebija māja uzcelta, bet bija mazdārzs/pļava. Kāpēc tad, kad atgrieza īpašumus, atkal kāds ar galvu nepadomāja - nepiedāvāja līdzvērtīgu pļavu, bet gan atdeva zemi zem daudzzīvojamas mājas? Mazliet jāpakustina būtu smadzene, bet tas būtu risinājums. Un zemi zem mājas atļautu izpirkt iedzīvotājiem. Tagad pus Rīga cepas, jo nesaprot. Un NEMAKSĀ tā zeme zem mājas ļimponu, tikai nevajag, it īpaši mikrorajonos. Zem manas 16 stāvenes ir 3 (!) zemes īpašnieki - katram mikropleķis. Mājā ir 100 dzīvokļi. Parēķiniet paši, kā sūc.
..
.
Ar tām piespiedu zemes nomām "purvā" valdība ir iebraukusi! Teiksim Purvciems- teiksim tajos gados, kad zeme piederēja īpašniekam- kāda bija zemes vērtība purvājam???..par valsts līdzekļiem PSRS laikos tika veikta meliorācija, izveidota infrastruktūra, uzbūvētas mājas! Un kāda vērtība ņemot vērā iepriekš minēto ir tagad Purvciema zemei??? Padomājiet, cik liels zemes uzlabošanā ir zemes īpašnieku nopelns!!! Bet daudzdzīvokļu māju īpašniekiem jāmaksā tiem zemes noma..nu jau vērtīgai zemei!
Ja
J
līgums nav ticis slēgts, ja zemes īpašnieki nenāk uz sarunām, ja par viņiem nav zināms, kā viņi šo zemi ieguvuši, tad tas liecina, par augļotāju sindromu. Process nav bijis causpīdīgs, kurā arī apsaimniekotāju loma nav skaidri zināma. Tāpēc arī nav uzticības.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas