Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ja pārejas uz eiro laikā pašvaldība apaļos summas, tās, izņemot sodus, jāapaļo par labu iedzīvotājiem

Ja, grozot pašvaldību saistošos noteikumus pirms eiro ieviešanas, summas iedzīvotāju ērtībai tiks apaļotas, noapaļošanai visos gadījumos jābūt par labu iedzīvotājiem, izņemot sodu apmērus.

Vadlīnijas pašvaldībām pārejas periodā no latiem uz eiro paredz: ja saistošajos noteikumos summas tiek mainītas ne tikai matemātiski, bet arī "apaļi" iedzīvotāju ērtībai, tad noapaļošanai iedzīvotāju ērtībai jābūt par labu iedzīvotājiem, izņemot gadījumus, kas saistīti ar sodu uzlikšanu. Sodiem, ja pašvaldība nepiemēro noteikto vispārējo apaļošanas principu, jāpiemēro pretējs princips - apaļošana par sliktu tām personām, kurām uzliek sodu.

Pašvaldībām būs jāizstrādā eiro ieviešanai nepieciešamie saistošo noteikumu grozījumi ar tādu aprēķinu, lai tie varētu stāties spēkā ar eiro ieviešanas dienu. Vadlīnijās izteikts ierosinājums šādus grozījumus saistošajos noteikumos apstiprināt vienkopus, jo pašvaldības saistošo noteikumu grozīšanas process būs straujš un prasīs administratīvo resursu papildu noslodzi. Saistošo noteikumu grozījumu sagatavošanai būs mazāk laika, sevišķi, ja būs nepieciešams noteikumu grozīšanai zināt oficiālo valūtas maiņas kursu.

Ne vēlāk kā divus mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas pašvaldībām jāapstiprina saistošo noteikumu grozījumi, kas saistīti ar eiro ieviešanu un kuros nav nepieciešams zināt oficiālo maiņas kursu. Šajā kategorijā ietilpst tie pašvaldību saistošie noteikumi, kuru regulējums nesatur skaitliski noteiktas naudas vienību izteiksmes latos, bet gramatiski satur nacionālās valūtas nosaukumu.

Ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms eiro ieviešanas dienas pašvaldībai jāapstiprina saistošo noteikumu grozījumi, kas saistīti ar eiro ieviešanu un kuru grozījumu sagatavošanai nepieciešams zināt oficiālo maiņas kursu. Šajā kategorijā ietilpst tie pašvaldību saistošie noteikumi, kuru regulējums satur skaitliski izteiktas naudas vienības latos, piemēram, saistošie noteikumi par sociāliem pabalstiem, par pašvaldību aģentūru maksas pakalpojumu cenrāžiem, par pašvaldības nodevām.

Attiecībā uz tiem pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem, kas nav saistošie noteikumi, atsauces uz latiem uzskatāmas par atsaucēm uz eiro, ievērojot noteikto maiņas kursu un noapaļošanas principus.

Vadlīnijās teikts, ka trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas attaisnojuma dokumentos un grāmatvedības reģistros un ierakstos par vērtības mēru lieto latus. Savukārt pēc eiro ieviešanas dienas attaisnojuma dokumentos, grāmatvedības reģistros un ierakstos par vērtības mēru lieto eiro.

Latu un eiro paralēlās atspoguļošanas periodā uz gala patērētājam (fiziskajām personām) izsniegtajiem norēķina dokumentiem darījumu kopsumma būs jānorāda latos un eiro, ievērojot noteikto maiņas kursu un Eiro ieviešanas likumā noteiktos noapaļošanas principus. Piemēram, izsniedzot rēķinu iedzīvotājiem par komunālajiem maksājumiem, darījumu kopsumma jānorāda latos un eiro. Cenu paralēlās atspoguļošanas periods sāksies trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas un ilgs sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas.

Paralēlās atspoguļošanas periodā visos citos attaisnojuma dokumenta veidos, kura saņēmējs ir cits uzņēmums, var norādīt darījuma kopsummu latos un eiro.

Vadlīnijās norādīts, ka gada pārskati jāsagatavo tās valūtas vienībās, kura valstī ir oficiālajā apgrozībā pārskata gada beigās, tātad gada pārskats par 2013.gadu jāsagatavo latos un gada pārskats par 2014.gadu jāsagatavo eiro. Pirmajā gada pārskatā, kas sagatavots eiro, kā salīdzināmie rādītāji jāuzrāda iepriekšējo pārskata gada rādītāji, kas pārrēķināti eiro pēc oficiālā maiņas kursa.

Vadlīnijās skaidrots, kā eiro pielāgojami pašvaldību finanšu dokumenti.

Sākot ar eiro ieviešanas dienu, tātad ar 2014.gadu, pašvaldībām savos budžetos skaitliskā informācija par budžeta ieņēmumiem un izdevumiem jānorāda eiro. Tas nozīmē, ka budžets 2014.gadam tiek veidots eiro. Ja pašvaldība saistošos noteikumus par budžetu 2014.gadam apstiprina 2013.gadā, tad pašvaldības budžetā ietvertās skaitliskās vērtības par budžeta ieņēmumiem un izdevumiem tiek norādītas gan latos, gan eiro. Savukārt, ja saistošie noteikumi par budžetu 2014.gadam tiek apstiprināti 2014.gadā, tad skaitliskās vērtības par budžeta ieņēmumiem un izdevumiem tiek norādītas tikai eiro.

Iepriekšējā saimnieciskā gada budžeta līdzekļu atlikumu latos un visas pašvaldības saistības un sniegtos galvojumus latos konvertē pēc oficiālā kursa un eiro ieviešanas likumā noteiktajiem noapaļošanas principiem. Ja līdz saimnieciskā gada sākumam pēc eiro ieviešanas dienas pašvaldības budžets nav apstiprināts, pašvaldības izdevumi mēnesī nedrīkst pārsniegt divpadsmito daļu no iepriekšējā gada izdevumiem latos, kuri konvertēti pēc oficiālā kursa un noapaļošanas principiem, ar noteikumu, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pašvaldībai nesamazinās izpildāmo funkciju apjoms, teikts vadlīnijās.

Sākot ar eiro ieviešanas dienu, nodokļi un arī nodokļu avansa maksājumi, nodevas un citi nodokļu jomā noteiktie maksājumi aprēķināmi un maksājami eiro. Par taksācijas periodu pirms eiro ieviešanas dienas nodokli, ko nodokļu maksātājs norādījis nodokļu deklarācijā un nodokļu administrācijā - paziņojumā par nekustamā īpašuma nodokli - no eiro ieviešanas dienas konvertē pēc oficiālā kursa un saskaņā ar noapaļošanas principiem. Tas attiecas gan uz kārtējiem maksājumiem, gan uz nokavētajiem nodokļu maksājumiem.

Sākot ar eiro ieviešanas dienu, nodokļu maksātājs, iesniedzot nodokļu deklarācijas vai nodokļu deklarācijas labojumus par taksācijas periodu pirms eiro ieviešanas dienas, maksājuma lielumu norāda latos, bet, veicot maksājumu, to konvertē pēc oficiālā maiņas kursa un noapaļošanas principiem.

Vadlīnijās tiek skaidrots, kā aprēķināmi uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumi, iedzīvotāju ienākuma nodoklis un nekustama īpašuma nodoklis.

Vadlīnijās iekļauts rekomendējošs laika grafiks pašvaldību informāciju sistēmu pielāgošanai eiro valūtai. Norādīts, ka pašvaldību sarunām ar informācijas tehnoloģiju sistēmu izstrādātājiem jānorit 2012.gada decembrī un šā gada janvārī, no februāra līdz septembrim jānorit pašvaldību informācijas tehnoloģiju sistēmu pielāgošanas un izstrādes darbam, savukārt no septembra līdz decembrim pašvaldību informāciju tehnoloģiju sistēmas būtu jātestē.

Vadlīnijas izstrādātas, Finanšu ministrijai sadarbojoties ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un konsultējoties ar Latvijas Pašvaldību savienību un Valsts ieņēmumu dienestu. Dokumenta apspriešana norit līdz janvāra beigām. Vadlīnijas iecerēts papildināt ar praktisko informāciju, bastoties uz pašvaldību jautājumiem un pieredzi, teikts vietnē "eiro.lv".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas