Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jaunā veidolā atdzims Zaķusalas TV tornis

Īsi pirms Lieldienām tika parakstīts līgums par būvprojekta izstrādi Zaķusalas TV tornim, tā dodot startu ievērības cienīgam pārbūves projektam. Plānots, ka pēc pieciem gadiem tornis un tā apkārtne iegūs pavisam jaunu elpu, lai ne vien nodrošinātu labāku vidi pašreizējiem darbiniekiem, bet arī vērtu durvis vērienīgām apmeklētāju plūsmām. Torņa vizuālais tēls būtiski netiks mainīts, vienīgi papildināts, savukārt apkārtne gan piedzīvos redzamas pārmaiņas.

Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta vairākkārt uzsver plašo izklaides iespēju klāstu, kas pēc rekonstrukcijas būs pieejams apmeklētājiem. Proti, ievērojami tiks paplašināta torņa pakājē esošā ēka, kurā atradīsies gan ēdināšanas zona, gan inovāciju un zinātnes centrs. Viens no arhitektu un inženieru uzdevumiem ir arī būvprojektā iekļaut jaunu atvērta tipa skatu laukumu, kas atradīsies vairāk nekā simt metru virs zemes. Asu izjūtu cienītājiem šī ideja nebūs sveša, tā saucamais skywalk jeb pastaigas debesīs ceļš ļaus piedzīvojumu meklētājiem ar speciāliem drošības stiprinājumiem staigāt apkārt tornim pa ārpusi. Tāpat jau esošajam skatu laukumam, kas atrodas 97 metru augstumā, tiks pievienotas uz āru izvirzītas stikla kastes, kurās varēs vērot apkārtni visos iespējamajos virzienos. Būs arī telpas restorānam, kas Zaķusalas TV tornī ir slēgts jau vairāk nekā 10 gadu.

Būvprojekta izstrādātāja SIA Nams valdes priekšsēdētājs Sergejs Ņikiforovs uzsver, ka apmeklētājiem paredzēts piedāvāt ne tikai izklaides un atpūtas iespējas. Pakājē būs arī zinātnes un inovāciju centrs un radošas darbnīcas ar interaktīvu ekspozīciju par radio un televīziju, kā arī nozares attīstību kopumā. Pārbūve skars arī tornim piegulošo teritoriju, kurā paredzēta ne vien plaša stāvvieta apmeklētājiem un darbiniekiem, bet arī parks jeb zaļā zona miniatūras Latvijas veidolā. "Galvenais uzstādījums ir atvērtība, tomēr arī parka teritorija drošības nolūkos, visticamāk, būs pieejama nevis cauru diennakti, bet tikai darba laikā," paskaidro  Bokta. 

Paredzēta arī divos torņa balstos esošo slīpo ātrgaitas liftu nomaiņa, kas nepieciešams, lai spētu nodrošināt ambiciozo pārbūves mērķi – uzņemt līdz pat 200 000 apmeklētāju gadā. Simboliski, ka, dodoties uz konkrētā līguma parakstīšanu, šā raksta autore kopā ar citiem apmeklētājiem, tajā skaitā satiksmes ministru Uldi Auguli (ZZS), tehnisku ķibeļu dēļ uz pāris minūtēm iesprūda vienā no torņa liftiem. Kā smejoties norādīja ministrs, "rekonstrukcija tiešām ir nepieciešama".

Visu rakstu lasiet otrdienas, 18.aprīļa laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas