Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Jauns un bez darba

Jauniešiem atrast darbu galvenokārt traucē darba devēju nevēlēšanās pieņemt darbā cilvēkus bez pieredzes, uzskata vairāk nekā puse jeb 59% Latvijas iedzīvotāju. Šāds uzskats pausts jaunākajā DNB Latvijas barometra aptaujā. Tiesa, cilvēku uztverē šis nebūt nav vienīgais jauniešu bezdarba iemesls.47% aptaujas respondentu domā, ka jaunieši paši nevēlas strādāt par uzņēmumos piedāvātajām algām, bet 39% ir pārliecināti, ka jauniešu iegūtā profesija neatbilst darba tirgus pieprasījumam, rāda aptauja.

33% aptaujāto kā vienu no galvenajiem jauniešu bezdarba iemesliem atzīmējuši to, ka valstī kopumā trūkst darba vietu. Savukārt vēl 11% respondentu uzskata, ka jaunieši nemaz negrib strādāt.Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju norāda, ka Latvijā jauniešiem atrast darbu ir grūtāk nekā vidēji Eiropas Savienības dalībvalstīs. Šāds viedoklis gan īsti neatbilst reālajai situācijai. Eiropas Statistikas biroja Eurostat dati liecina, ka Latvijā bezdarba līmenis jauniešu vidū ir zemāks nekā vidēji ES vai eirozonā.Risinājumu, kas varētu samazināt jauniešu bezdarbu, iedzīvotāji visbiežāk saskata izglītības programmu labākā pieskaņošanā darba tirgum. Vēl labs līdzeklis, viņuprāt, varētu būt valsts subsidētas darba prakses vietas, kurās jaunieši varētu iegūt darba pieredzi, kādas viņiem nereti pietrūkst. _DNB Latvijas barometra _aptauja rāda, ka tieši darba pieredze attiecīgajā jomā Latvijas iedzīvotājiem šķiet visnozīmīgākais kritērijs, pēc kādiem darba devēji izlemj, kuru no pretendentiem pieņemt darbā. Uz to norādījuši 64% respondentu. Citus kritērijus - pretendenta iemaņas, prasmes, atsauksmes no iepriekšējām darbavietām un iegūto izglītību - aptaujātie kā būtiskus norādījuši retāk. Atšķiras arī viedoklis par darba tirgū nepieciešamajām dažādu valodu prasmēm: latviešu un krievu valodas zināšanas par nozīmīgiem kritērijiem darba iegūšanā iedzīvotāji atzīst retāk nekā angļu un vācu valodas zināšanas.Savukārt izglītības sistēmai jaunietim, lai tas varētu iekļauties darba tirgū, būtu jāsniedz galvenokārt teorētiskās un praktiskās zināšanas, uzskata 67% aptaujas respondentu. 59% aptaujāto no skolām sagaida iedotu prasmi patstāvīgi domāt un risināt problēmas. Tikai pēc tam tiek gaidīta iemācīta prasme strādāt komandā un spēja domāt analītiski un radoši.Par izglītības kvalitāti kopumā gan Latvijas iedzīvotāji nav īpaši labās domās. Gandrīz puse domā, ka tā pēdējos gados nav ne uzlabojusies, ne pasliktinājusies, bet 25% norāda uz pasliktināšanos, kamēr tikai 18% uzskata, ka izglītības kvalitāte mūsu valstī iet uz augšu. Visaugstāk iedzīvotāji vērtē augstāko izglītību, bet kritiskāk raugās uz vispārizglītojošo skolu, arodskolu un profesionāli tehnisko skolu sniegtās izglītības kvalitāti, rāda DNB Latvijas barometrs.

Top komentāri

?
?
Es teiktu, ka nespēja strādāt - mums regulāri tiek pieņemti jaunieši arī bez darba pieredzes un rezultāti ir vieni - darba laikā sēž sociālajos tīklos vai spēlē spēlītes kaut aiz letes gaida klienti. Regulāri aiziet no darba pēc pirmās algas, pirmā kašķīģā klienta vai ja netiek uz kādu festivālu. Paliek tikai katrs desmitais, kurš iegūst pieredzi un ko paši paaugstinam darbā vai jaunietis mērķtiecīgi atrod citu darbu. Kopumā mums ir izdevīgāk pieņemt pirms pensijas cilvēkus, jo viņi neskrien ik pa 15 min smēķēt vai 6h darba stundu laikā neiet 4 reizes uz labierīcībām pa 30 min. Jauniešu lielākā problēma ir tā ka viņi nav gatavi reālajai dzīvei
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas