Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Jaunu produktu ieviešanai ražošanā atvēlēs 60 miljonus eiro

Ministru kabineta komiteja pirmdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto jaunā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda 2014.-2020.gadam atbalsta programmu jaunu produktu ieviešanai ražošanā - ar pieejamo finansējumu 60 miljonu eiro apmērā.

Programmas īstenošanas gaitā tiks palielināts privātā sektora ieguldījums pētniecībā un attīstībā, veicināta pētniecības rezultātu komercializācija, radošuma pārnese un netehnoloģisko inovāciju attīstība, kā arī jaunu produktu un tehnoloģiju attīstība un ieviešana ražošanā. Tādējādi tiks paaugstināta komersantu produktivitāte un konkurētspēja.

Programma tiks ieviesta atklātas projektu iesniegumu atlases veidā. Programmā pieejamais Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums ir 60 000 000 eiro un ar pieejamo finansējumu ir plānots atbalstīt 30 komersantus. Maksimālais ERAF finansējums vienam projektam vai projekta iesniedzēja saistīto personu grupai pasākumā ir plānots 2 000 000 eiro. Maksimālā ERAF līdzfinansējuma likme ir 35%.

EM norāda, ka Latvijas uzņēmumu konkurētspējas un produktivitātes veicināšanai nozīmīgs ir darbaspēka ražīguma pieaugums. Pārdomāta inovācijas un uzņēmējdarbības konkurētspējas politika un atbilstoši inovācijas politikas instrumenti, piemēram, atbalsts modernu iekārtu iegādei, veicinās arī darbaspēka produktivitāti un cels Latvijas uzņēmumu konkurētspēju globālā mērogā.

Programmā atbalstu piešķirs projektu iesniedzējiem, kuri definēs prasības eksperimentālajai tehnoloģijai (integrētai ražošanas līnijai), izgatavos paši vai pasūtīs iekārtu ražotājiem (ārpakalpojumu sniedzējiem vai piegādātājiem) eksperimentālo tehnoloģiju (integrēto ražošanas līniju) un pēc tam ar šo eksperimentālo tehnoloģiju (integrēto ražošanas līniju) ražos produktus vai sniegs pakalpojumus.

Projekta iesniedzējam pašam vai pēc projekta iesniedzēja definētajām prasībām būs jāizgatavo vismaz 20% no eksperimentālās tehnoloģijas (integrētās ražošanas līnijas) komponentēm (iekārtām).

Projektu varēs iesniegt gan mazie un vidējie komersanti, gan arī lielie komersanti, kuri darbojas apstrādes rūpniecības vai veselības aprūpes nozarē. Izņēmums ir komersanti, kuri darbojas apstrādes rūpniecības apakšnozarēs, kurām nevar piešķirt valsts atbalstu, piemēram, kuģu būvē, tērauda rūpniecībā, sintētisko šķiedru ražošanā u.c.

Iesniegto projektu iesniegumu pieņemšanu un vērtēšanu nodrošinās Centrālā finanšu līgumu aģentūra. Jaunā programma varētu būt pieejama 2016.gada trešajā ceturksnī.

Atbalsta programmas jaunu produktu ieviešanai ražošanā īstenošanas noteikumu izstrādē piedalījās arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Lielo pilsētu asociācija, Latvijas Pašvaldību savienība, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācija, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija, Latvijas Kokrūpniecības federācija, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas